Днес, 25-и ноември, се навършват точно 10 години, откакто един от най-колоритните футболисти, играли някога, ни напусна. Джордж Бест почина на 59-годишна възраст през 2005-а година.

Животът му е изпълнен с много алкохол и жени. Това го довежда до ранно оттегляне от футбола. Както сам споделя приживе, единственият момент, в който не посяга към чашката, е докато спи.

Но на терена буди възхищение. Играе в един от най-великите клубове в Англия - Манчестър Юнайтед. Печели две титли през този период. Носител е на „Златната топка" през 1968-а година, когато е награден и с приза "Футболист на годината" според Асоциацията на футболните журналисти. Поставя рекорд за най-много отбелязани голове в един мач с екипа на „червените дяволи", когато на 8-и февруари 1970-а година вкарва 6 гола срещу Нортхямптън Таун в 5-ия кръг за Купата на Футболната асоциация, а Юнайтед побеждава с 8:2. Печели КЕШ през 1968-а година отново с червената фланелка.

За първи път стъпва на „Олд Трафорд" на 15 години, а през 1961-а става професионален играч и изиграва общо 466 мача за Манчестър Юнайтед, в които отбелязва 179 гола. Но кариерата му на „Театъра на мечтите" не продължава дълго - през 1974-а година е уволнен заради постоянно отсъствие от тренировките и мачовете и заради злоупотреба с алкохол. През следващите 10 години сменя много отбори и приключва рано кариерата си като професионален футболист.

Пеле веднъж признава, че Бест е най-добрият футболист, който е виждал. Това е най-голямото признание, което Джордж е получавал в своя живот. Диего Морадона също не остава безучастен за таланта на звездата и често определя Бест като любимия си футболист за всички времена.

В личния си живот той обича да живее на макс, да не пропуска нито едно от изкушенията, които светът му предлага. Обича красивите жени, купоните и бързите коли. През 1969-а година споделя, че е опитал да се откаже от жените и алкохола и това били най-ужасните 20 минути в целия му живот. Свързван е с редица красавици - Мис Канада, Мис Англия, Мис свят...

Джордж Бест е помнен като „златното момче" на футбола. Описван е като специален, гений и талант, който се ражда веднъж на век.

Такъв е бил Джордж Бест - най-невероятният футболист, играл някога. Футболист, който може да впечатли с качества, които много други не притежават. Легенда! А те не умират...