Жребият за груповата фаза на Шампионската лига бе изтеглен!  Той се проведе в Монако,  като участие в него взеха футболни легенди като Денис Лоу, Джордж Уеа, Стив Макманамън, Рууд Гулит и Фабио Канаваро.

32 отбора бяха разпределени в осем групи от по четири тима, които ще изиграят две срещи помежду си. Първите два футболни клуба пък продължават в следващата фаза.

И тази година разпределението на страните-участнички сътвори много интересни групи, които предвещават  страхотен футбол и големи емоции за всички привърженици. Безспорно най-голямо впечатление прави предварителната група „D", където среща ще си дадат шампионите на велики футболни нации като Испания, Англия, Холанди и Германия.

Така с пълно право можем да определим, че „групата на смъртта" през този сезон в ШЛ ще бъде тази на Реал (Мадрид), Ман Сити, Аякс и Борусия (Дортмунд).

Друг интересен сблъсък се очертава и в група „Е" , където европейският клубен шампион Челси ще премери сили със завръщащия се италиански гранд Ювентус.

Повечето грандове извадиха късмет с жребия, като единствено тимът на Байерн (Мюнхен) ще има по-тежка задача със състави като Валенсия, Лил и БАТЕ Борисов.

Любопитно ще бъде и за Манчестър Юнайтед, тъй като „червените дяволи" ще имат визита на Галатасарай в ада на Истанбул, където английските тимове не са приемани никак добре.

В неприятна ситуация попадна и нападателят на Арсенал Оливие Жиру, който само месец след трансфера си, ще трябва да се изправи срещу родния Монпелие, тъй като двата тима попаднаха в една и съща група.

Финалът на тазгодишната Шампионска лига отново ще бъде на „Уембли" както преди две години. Това се случва, тъй като през този сезон английската футболна федерация празнува своя 150-годишен юбилей, и  в нейна чест, последният мач отново ще бъде на митичния терен.

ЖРЕБИЙ ЗА ГРУПОВАТА ФАЗА НА ШЛ!

ГРУПА "А" Порто, Динамо (Киев), ПСЖ, Динамо (Загреб)

ГРУПА "В" Арсенал, Шалке 04, Олимпиакос, Монпелие

ГРУПА "С" Милан, Зенит, Андерлехт, Малага

ГРУПА "D" Реал (Мадрид), Манчестър Сити, Аякс, Борусия (Дортмунд)

ГРУПА "E" Челси, Шахтьор (Донецк), Ювентус, Нордсйеланд

ГРУПА "F" Байерн (Мюнхен), Валенсия, Лил, БАТЕ Борисов

ГРУПА "G" Барселона, Бенфика, Спартак (Москва), Селтик

ГРУПА "H" Манчестър Юнайтед, Брага, Галатасарай, ЧФР Клуж