Петима представители на България достигнаха до финалите на турнира "Дан Колов - Никола Петров" в столичната зала "Христо Ботев". Петкратната световна шампионка Станка Златева след два технически туша с по 10:0 срещу Сабире Алиева (Азербаджан) и Мария Селмайер (Германия) ще се бори за титлата в кат. до 75 кг. Нейна съперничка ще бъде туркинята Ясемин Айдар.

До финал при жените стигна и европейската вицешампионка Мими Христова (58 кг). На старта в категорията тя тушира еврошампионката Йоана Метсон (Швеция), а после победи и украинката Татяна Омелбенко с 6:0. Така за златото в следобедния сеанс Христова ще спори с Барка Емесе (Унгария).

В класическия стил до финал проби Даниел Александров в кат. до 70 кг. Негов съперник за титлата ще бъде Тарек Абделслам (Египет). До момента българският национал има три победи - срещу Едуард Саркисян (Армения) с туш, швейцареца Йонас Босерт с 9:0, а на полуфинала се справи и с египтянина Мохамед Мустафа с 2:0.

При 71-килограмовите на класическия стил Свилен Костадинов ще излезе за бронза срещу румънеца Томи Хиновеану. В очакваната с голям интерес категория до 98 кг нито един от представителите ни не успя да стигне до финал. Световният шампион от 2011-а Елис Гури победи на старта Иван Иванов с технически туш, но след това загуби от иранеца Сайед Мустафа с 9:19.

Съперникът му падна и така Гури не успя да стигне до репешажите за бронза. Все пак в малкия финал следобяд ще се бори Владислав Методиев, европейски вицешампион от 2013-а. Негов съперник за отличието ще е Пламен Ташев.

Методиев започва с технически туш 8:0 срещу Константинус Волданус (Гърция), надви Евгени Генчев с 6:2, а на полуфинала падна от световния шампион Артур Алексанян с 0:5. При 125-килограмовите Димитър Кумчев стартира с поражение срещу Ядолах Мохеди (Иран) - туш, но иранецът стигна финал и даде втори шанс на нашия национал. В следобедния сеанс той ще се бори за бронза с казахстанеца Йермуканбет.

В свободния стил до финал стигна Георги Средков (86 кг). За първото място той ще срещне германеца Уилям Хард. При първото си излизане на тепиха той срази Стефан Джорджита (Румъния) с 2:1, справи се и с германеца Халф Калфмехал - 4:3. За бронза в същата категория ще спори Евелин Русев срещу Мохамед Али Заголул (Египет).