Шампионът от Световната лига през 2013 - тимът на Русия, е пред отпадане още в груповата фаза на финалната шестица във Флоренция, след като Сборная допусна тежка загуба от Бразилия. В Нелсон Мандела Форум Златистите се наложиха с  3:1 (26:24, 22:25, 25:23, 25:22) и оставиха съперника си само с две точки от два мача.

Ако коравият отбор на Иран победи Бразилия с какъвто и да е резултат в утрешния си мач, то Русия ще си стегне багажа от Флоренция още преди полуфиналите.

След като двата отбора и размениха по един гейм, решителен за изхода на срещата се оказа третият гейм. Олимпийските шампиони от Русия имаха преднина от три точки при 21:18, но тогава великолепната игра в защита на бразилците им помогна да наваксат изоставането си и да спечелят след 25:23.

В четвъртата част Бразилия показа по-добра игра и доведе мача до победен край след 25:22. Много силна игра показа Уолъс, който отбеляза 6 точки.

Именно той бе най-резултатен за Бразиялия с 23 точки (3 блокади), а за Русия 18 точки реализира играещият под ръководството на Пламен Константинов в Губерния Николай Павлов (2 блокади, 1 ас).

Битката между Русия и Бразилия е и битка за първото място в ранглистата на Международната федерация ФИВБ. За момента води Селесао с 345 точки, на три пред Сборная.

Преди последния мач Бразилия - Иан в класирането в групата Бразилия има 3 точки, Русия - 2, а Иран - 1.

В другата група първа победа записа отборът на САЩ след като надигра с 3:1 (22:25, 25:18, 25:23, 25:19) Австралия.

Изненадващо, но напълно заслужено Австралия поведе с 1:0 след 25:22 за 25 минути. В тази част австралийците не допуснаха грешка нито от сервис, нито от атака.

Реакцията на американските волейболисти бе мигновена и още в следващия гейм възстановиха равенството след 25:18. Началният им удар и блокадата заработиха, след като реализираха 2 аса и 3 блокади, а грешките в тима на Австралия зачестиха след перфектния първи гейм, който бяха изиграли.

В следващите два гейма волейболистите на САЩ доминираха и напълно заслужено спечелиха.

С 21 точки най-резултатен бе Тейлър Сандер (1 блокада, 1 ас) от тима на САЩ. Забележително се представи Максуел Холт, който заби завидните 7 аса, три блокади и общо 14 точки. За Австралия Томас Едгар реализира 20 точки (2 блокади, 2 аса).

В класирането Иалия и САЩ имат по 3 точки, а Австралия е с 0. При победа на австралийците с 3:0 в последния мач срещу домакините първата фаза на турнира ще напуснат американците.