"Тегурума" едва ли ви говори нещо. Това е специфична техника в самбото. Любимата, с която един от най-успешните ни спортисти в последните години поваля съперниците на тепиха. Точно нея използва Марко Косев, за да преодолее съпротивата на опонентите си.

"Тя се състои точно от 4 хода - гмуркаш се под тялото на съперника, след това се обръщаш с гърди нагоре и го понасяш над себе си. Третият ход е най-сложен - обръщащ го през оста на тялото през гърди. Накрая го тръшваш на земята и го заключваш", описва детайлно печелившата тактика Марко. Той е на 27 години, преди месеци в Япония пропусна големия шанс да стане петкратен шампион по бойно самбо и да продължи традицията да бие наред от 2009 г. досега. Така българинът се размина с шанса да изпревари по брой завоювани титли легендата в този спорт Фьодор Емеляненко, личен приятел на Владимир Путин. "Подцених един руснак и той успя да направи ключ на ръката", разказва Марко Косев за загубения финал в категория до 57 кг от Андрей Будажапов. Досега българинът е участвал в общо 7 световни първенства и винаги е бил сред първите трима.

Наричат го "Златното момче" на българското самбо, по аналогия със "златните момичета" в художествената гимнастика. Защото хем е шампион, хем е красавец и чаровник. Визуално ще го оприличите на топтенисиста Григор Димитров - същия силует, същата усмивка, същия атлет.

Ако се вгледате в Марко, няма да видите планина от мускули. "Това не е фитнес - нашите мускули са продълговати и еластични. Голямата мускулна маса е за еднократно изхвърляне на тежести, например", казва Марко.

Той ще остане поне още година в бойното самбо, защото държи да постигне пета световна титла. След това пътят е ясен - подобно на Благой Иванов-Багата, който е световен шампион от 2008 г., той ще се пробва още тази година в ММА битките, смесените боеве, радващи се на огромна популярност. Марко Косев е пред сключване на договор с азиатската верига за ММА борби "One FC", която е предмостие към четирите най-големи и скъпоплатени вериги в САЩ. Заплащането в леките категории на различните вериги е едно и също. "Обикновено се взимат по $5000 на мач от 15 минути.

В тежките категории обаче, има мачове, като на легендата Фьодор Емеляненко с фонд от $1 млн.", казва Косев. По стъпките на знаменития боец е и Благой Иванов-Багата, който навремето бие руснака на полуфинал на световно първенство през 2008 г., а след това става шампион. Багата в момента се бие за щатската верига "Белатор".

Марко Косев засега само мечтае световните медии да говорят за него с възхита от победите му в ММА. Пътят му е ясен и е трасиран от един друг руснак Али Багаутинов, който вече се бие за друга щатска верига UFC и е в топ 3 на бойците там. Всъщност една победа на Марко над Багаутинов на световното през 2010 г. обръща погледите на специалистите към българина. Тогава с българина се свързва мениджърът от руско-турски произход Гьокхан Илияджъ.

Точно той урежда първия договор на Багаутинов за 4 мача с американците. "Видял ме, смята, че имам по-висок потенциал дори от руснака", казва Косев. Сега Илияджъ работи по договора на българина с азиатците.

Достигането до тези висоти обаче изисква непосилни тренировки. "Идвам от спортното самбо, което е борба. В бойното самбо се включват и удари с ръце, крака и глава. Така, че често тренирам кикбокс и джиуджицу", казва Марко.

Мачовете в самбото са едва по 5 минути, а само за един ден можеш да срещнеш примерно петима съперници. При ММА битките рундовете са 3, а всеки е по 5 минути.

Самбото не е олимпийски спорт, затова парите са малко. За световната титла Марко получава 8000 лв. Затова се налага сам да финансира подготовката си. Преди световното в Япония, стоял цял месец в Тайланд, където тренирал с местните бойци от "Пукет топ тийм".

"Най-важното е храненето. Понеже ние нямаме финансовите средства да си наемем диетолог, сами налучкваме как се случват нещата", казва Марко. Най-голямото предизвикателство за организма му е да свали 10 кг от нормалното си тегло, за да влезе в категорията от 57 кг. "Правиш го до вечерта, когато те мерят на кантара. До другия ден отново качваш 6-7 кг. На тепиха колкото си по-тежък, толкова по-добре", разказва Марко. Затова вечерта след кантара и на сутринта преди боевете набива паста, картофи и ориз - въглехидрати, които задържат водата.

По време на битката след това всичко е светкавично. "Трябва много голяма концентрация, пазиш се от удари с ръце и крака, но не забравяш, че има елемент и от борбата. Всъщност най-атрактивното е да хвърлиш някого или да го заключиш. Макар че има бойци, които търсят нокаут като при бокса", казва Косев. Признава, че всичко е автоматизирано и като шахматист мисли с няколко хода напред какво да приложи на противника. "Знаеш ли слабото му място, значи си спечелил предварително", казва четирикратният световен шампион. И мечтае за големите пари и спонсорски договори, които ще го направят звезда на ММА-ринга.

Марко Косев е от Севлиево, а баща му е футболист в столичния "Локомотив". Първият му треньор е легендата в самбото Досьо Досев. "Първоначално тренирах футбол. Баща ми донесе футболна топка от световното в САЩ'94, но на първото ми излизане на терена с нея ми я откраднаха. Седмица по-късно в училище дойде Досьо Досев и аз бях първият, който каза, че ще започне да тренира самбо при него", връща се назад Марко. След това цели 13 години тренира спортно самбо, а от 2007 г. минава в бойното.

Сега се готви в залата на най-известните майстори на ММА битките у нас - Росен и Румен Димитрови, познати повече като Близнаците. И двамата са световни шампиони по бойно самбо. Личен треньор му е Росен Димитров-Близнака. "Двамата братя са истински професионалисти и за тях тайни в ММА битките няма", казва Косев.