Трансферът на Люк Шоу от Саутхемптън в Манчестър Юнайтед се превърна в една от най-крупните сделки във Висшата лига за лятото. „Червените дяволи" заплатиха за 19-годишния ляв бек сумата от 30 милиона паунда (37.5 милиона евро). Самият Шоу пък заработва в новия си клуб по 160 000 паунда (200 000 евро) на седмица! Интерес към младежа имаше и от страна на Челси, които обаче бързо се отказаха от евентуална сделка, след като разбраха финансовите изисквания на играча. Ето какво разказа по темата Жозе Моуриньо:

„Щяхме да бъдем мъртви, ако бяхме заплатили това, което поискаха от нас за това 19-годишно момче - Люк Шоу. Щяхме да разбием нашата стабилност и финансовия феърплей, и най-вече щяхме да разбием стабилността на съблекалнята и отборния дух.

Защото когато плащаш толкова много на един 19-годишен футболист, колкото и добър да е той, на следващия ден много други ще затворят вратата пред теб. Рискуваш да дойдат при теб и да ти кажат: „Как е възможно да имам 200 мача за този клуб, да съм спечелил това и това, а сега да дойде някакъв 19-годишен и да получава повече пари от мен?". Това със сигурност щеше да разбие на секундата нашия баланс, щеше да ни унищожи".

През лятото Челси все пак привлече нов ляв краен бранител. Това е Фелипе Луиш, който дойде срещу 20 милиона евро от Атлетико Мадрид. Жозе Моуриньо изрази задоволство от тази сделка, особено във финансов аспект.

„Не искам да критикувам останалите отбори за политиката им и за това колко плащат за конкретен футболист. Те могат да правят каквото си поискат, не ме интересува. За нашия клуб обаче един такъв трансфер (на Люк Шоу) щеше да бъде много негативен, особено предвид средствата, които платихме за Фелипе Луиш. Ние заплатихме много по-малко за него, а в същото време се сдобихме с футболист, който има мачове за Бразилия, който е шампион на Испания и е спечелил още други купи в Испания, който е играл финал на Шампионската лига. И след всичко това, това момче е много по-евтино от 19-годишния англичанин. За нас трансферът на Фелипе Луиш е идеален", коментира Моуриньо.