Халфът на Локо (Пд) Дани Кики е дебютант в младежкия национален отбор. Неговият баща е сириец от кюрдски произход, а майка му е българка. Дани е роден в Пловдив. Чичовците и татко му са играли футбол на професионално ниво във водещи отбори от Дамаск. Бащата на атакуващия халф - д-р Айман Кики, е в България вече повече от 30 години. През 2005 година цялото семейство отива на гости в Сирия, където бързо забелязват таланта на Дани, но таткото не позволява на сина си да заиграе в някой от местните тимове.

"В България е по-добре. Няма смисъл да стои в Сирия, там няма развитие", казва Айман, който е дипломиран лекар със специалност „Гинекология". В момента Кики-старши работи в Здравната каса в Пловдив. "Жена ми Нели Тонева е медицинска сестра, а аз съм бивш национал на Сирия от 70-те години на миналия век", разказва Айман пред "Топспорт".

Още с първите си стъпки във футбола Дани Кики привлича вниманието на треньори и специалисти със своя талант. В началото, на 9-годишна възраст, той е записан да тренира с юношите на Ботев (Пд), където наставник му е синът на Динко Дерменджиев-Цецо. След това Дани преминава в частната футболна школа Ботев-2002, която през 2005 г. се обединява със Спартак (Пд).

Голям дял в израстването на Кики като футболист изиграва рекордьорът по мачове в „А" група Марин Бакалов, който му е треньор близо 4 г. в Спартак. През 2005-а скаутите на Литекс са готови да привлекат непълнолетния Дани Кики, но нещата не се получават.

Бившият бранител на Левски и Ботев Джон Ингълс също не подминава качествата на Дани Кики и го предлага в родината си Шотландия, където младокът изкарва проби в
Рейнджърс и Хартс.

Проблеми от различно естество и най-вече възрастовата граница спират Дани за Острова. След завръщането си от Хартс за една седмица талантът е на тестове и в Славия, но до договор не се стига.

"Болно ми е, като чета, че синът ми е бил отхвърлен от Рейнджърс, Хартс и Фиорентина. Това със сигурност не е така. Дани се чувства още малък, разсъждава като дете и мисли, че му е рано да се отделя от семейството. Той отказа дори да заиграе в Славия. Беше десетина дни при Ратко Достанич, който го одобри. Само след 2 дни на „Овча купел" Венци Стефанов ми позвъня и ми каза, че го иска на всяка цена в отбора си. Аз обаче не мога да принуждавам насила Дани, който избра Локо (Пд), за да е по-близо до нас.

Брат му Крис е на 9 години. Желаем и той да стане футболист, за да продължим семейната традиция. Затова до няколко месеца ще го запишем в школата на Локо (Пд)", разкрива бащата на Дани Кики.

Ръководството на Спартак (Пд) предлага първи финансов договор на своя юноша, но условията не удовлетворяват Кики и шефовете го слагат в трансферния списък. Старши треньорът на Локо (Пд) Иван Маринов през лятото на 2006 година привлича атакуващия играч.

Сделката е за 70 000 лева. През януари Дани Кики бе на едноседмични проби във Фиорентина, където в същото време бе трансфериран друг играч на „смърфовете" Алекс. По непотвърдена информация за мениджър на талантливия играч се води Иван Маринов-Масларя.

С играта си дебютантът в състава на Александър Станков много наподобява Кристиано Роналдо, който заедно с Роналдиньо са му кумири."Дани обича тези двама футболисти. Възхищава им се и се опитва да ги копира. Той харесва испанския, италианския и английския футбол и мечтае някой ден да заиграе в някой отбор от тези първенства. В момента се е съсредоточил в изявите си в Локомотив, защото още му е доста рано за трансфер в чужбина", казва Айман.

Сега обаче младокът се завръща там, където според баща му е прекарал едни от най-хубавите дни в живота си. В петък Кики може за пръв път да излезе с екипа на младежките национали и гори от желание да се докаже срещу англичаните, с което
да си гарантира и занапред повиквателни от Сашо Станков.

"Треньорът е единственият човек, който решава дали ще му гласува доверие. Дани бе много щастлив, когато научи, че е повикан. Подскочи от радост! На заминаване за Англия му казах най-вече да слуша, да изпълнява стриктно указанията и да се раздава във всеки миг, в който е на терена. Независимо дали на тренировка или в официален мач.

Съотборникът му в Локо (Пд) Иван Иванов вече го запозна с атмосферата в младежкия тим. Ванката е точно момче и съм сигурен, че ще помогне на Дани с бързото му приобщаване с другите момчета", завършва Аймар Кики. Това го желаем всички. Защото младокът отдавна е доказал, че има всички качества, за да носи екипа на страната, в която е роден и е израснал - България.

ТОВА Е ДАНИ КИКИ
Роден: 08.01.1988 г.
Родно място: Пловдив
Ръст: 178 см, тегло: 69 см
Пост: Атакуващ халф
Дебют в „А" група: Локо (Сф) - Локо (Пд) 2:0 (17.09.2006 г.)

С ЕКИПА НА ЛОКО (Пд)
Сезон 2006/07
21 мача, 4 гола
* Вкарва на Черноморец и Родопа в „А" група, а за купата се разписва във вратите на Миньор (Раднево) и Дунав. В 8 от срещите е титуляр, а в 13 с появява като резерва.

Сезон 2007/08
13 мача, няма гол, 4 жълти картона
*В 8 от срещите започва титуляр.