Григор Димитров не впечатли с изявите си и в последния турнир от Големия шлем през тази година - Окритото първенство на САЩ. Той приключи участието си още във тория кръг след загуба от 55-ия в света Михаил Кукушкин от Казахстан с 2:3 сета (3:6, 6:7(2), 6:2, 6:4, 4:6).

Двамата тенисисти направиха страхотно зрелище на корт номер 17 и срещата бе иснитска гладиаторска битка продължила 3 часа и 38 миунти. Кукушкин взе преднина от два сета, но след това Димитров успя да се върне в мача. В крайна сметка обаче в решителния пети сет казахстанецът надделя и си осигури участие в следващата фаза, където ще срещне шампиона от миналата година Марин Чилич.

Мачът започна нервно за Григор и първият гейм бе доста труден за него. Той сервираше и се наложи да спасява две точки за пробив, но се справи със ситуацията и поведе в резултата. След това българинът притисна своя съперник на негов сервис, Кукушкин направи двойна грешка при точка за пробив и резултатът стана 2:0.

Още в следващия гейм обаче казахстанецът успя да върне пробива, а след това взе и своето подаване за 2:2. След това двамата си размениха по един сервис-гейм, но в седмия Кукушкин отново успя да пробие сервиса на Григор и за пръв път поведе в мача - 4:3. До края  казахстанецът не изпусна преднината си и спечели и следващите два гейма, като в последния направи нов пробив и то на нула.

Вторият сет започна добре за Димитров, който още веднага поведе с пробив, а след това успя и да го затвърди за 2:0. Въпреки това мачът не вървеше гладко и в четвъртия гейм Гришо трябваше да спасява две точки за пробив, за да задържи преднината си от два гейма - 3:1. В следващия гейм пък той пропусна  да стигне до нов пробив, а веднага след това на свой сервис сам допусна да бъде пробит и резултатът бе изравнен за 3:3.

До края на сета двамата печелеха подаванията си и се стигна до тайбрек. Там обаче Кукушкин доминираше напълно и с два мини-пробива си осигури сета със 7:2 точки и 7:6 гейма в своя полза.

Третият сет бе най-добрият до момента за Димитров. Той започна силно и още във втория гейм направи пробив, а след това дръпна и с 3:0 на свой сервис. Гришо демонстрира леко разколебаване в петия гейм, когато допусна пробивът да бъде върнат за 3:2, но след това веднага направи нов пробив за 4:2. Последва нов труден гейм за нашето момче, който трябваше да спасява три точки за пробив, но се справи и поведе с 5:2, а накрая стигна и до нов пробив и спечели сета с 6:2.

Четвъртият сет вървеше без пробиви - гейм за гейм. Гришо обаче доста по-трудно печелеше своите подавания и на няколко пъти се стигна до дюс, докато той така и не успяваше да затрудни особено съперника си. Това обаче бе така до 5:4 в полза на българина. Точно в решаващия момент той успя да притисне Кукушкин и стигна до две точки за пробив при 15:40. Първият му опит не успя, но при втория Димитров сломи съпротивата на противника си и с пробив стигна до 6:4 и 2:2 сета.

В петия сет нещата отново започнаха гейм за гейм, но при 2:2 Григор изведнъж се срина и допусна пробив. След това мачът се върна към размяна на сервис-геймове, но това само бе от полза на Кукушкин, който така поддържаше преднината си от два гейма. Така казахстанецът не изпусна инициативата и с 6:4 гейма в своя полза затвори сета и мача в своя полза.