24-годишният Маркос Рохо със сигурност ще подсили Манчестър Юнайтед, а трансферната сага, в която досегашният му клуб Спортинг (Лисабон) взе дейно участие, най-сетне приключи.

Интересът към бранителя тепърва ще расте, да видим какво знаем за него още преди да е кацнал в Манчестър:

1. Маркос може да играе като централен защитник или ляв бек и го правил много пъти с фланелката на Спортинг.

2. На Световното първенство Рохо показа, че не се чувства достатъчно уверен, когато му се налага да играе с десния крак.

3. Рохо може да поеме функциите и на крило, може би това е една от причините Луис ван Гаал толкова да го иска в Юнайтед - в неговата схема крилата са натоварени и с дефанзивни функции, подчертава webcafe.bg. Когато има възможност да стреля Маркос винаги се възползва и понякога бележи красиви голове.

4. Рохо направи добър Мондиал и игра 120 минути на финала срещу Германия. Маркос попадна и в състава на най-добрите на турнира с 15 пресечени паса, 17 спечелени единоборства и 191 паса. На полуфинала срещу Холандия Рохо се представи отлично в защита и успя да неутрализира Ариен Робен.

5. Рохо е играл в Русия - през декември 2010 той преминава от Естудиантес в Спартак (Москва) като подписва за пет години. В Москва обаче Рохо изкара само до края на сезон 2011-2012 като записа едва 19 мача. През юли 2012 Спартак го продаде на Спортинг за 4,4 милиона евро.

6. През 2011 обаче Рохо прави дебют за Аржентина - през февруари в приятелски мач срещу Португалия, спечелен с 2:1. Досега Рохо има 28 мача за родината си. Вкарал е само един гол, но много важен - победното попадение срещу Нигерия, което осигури победата на Аржентина в групата.

7. Рохо говори английски или поне така подсказват татуировките на краката му: Pride и Glory.

8. Маркос има още много татуировки.

9. Според трансферните слухове интерес към него е имало от страна на Барселона, Реал и Саутхемптън.

10. Маркос е женен за Еухения Лусардо, модел на бельо, която работи за лисабонската марка за бельо Dama de Copas. Двамата имат дъщеря на име Морена.

11. На испански rojo означава червено, а сега Маркос ще рита за „червените дяволи"

12. В Португалия не всички са убедени, че Рохо е достатъчно добър за Юнайтед. В местните медии се появиха информации, че той е надценен - Спортинг го продава за 20 милиона евро и получава Нани под наем.