Спортният миниостър на Русия Виталий Мутко заяви метафорично, че страната е "практически във война" след неочаквано слабото представяне на състезателите от страната на Олимпийските игри в Лондон.

Той обаче смята, че и геополитическите фактори имат съществено значение за колебливите резултати на руските спортисти. Русия, която беше спортна суперсила в бившия Съветски съюз, очакваше между 20 и 30 златни отличия на Игрите в Лондон и трето място в класирането по медали.

По-голямата половина от Олимпиадата обаче вече завърши, а руските спортисти завоюваха 42 отличия, но само 7 златни, което на този етап ги поставя на шесто място в подреждането. Според специалистите спечелените 23 титли в Пекин 2008 вече не могат да бъдат достигнати, което ужасява почитателите на спорта в страната.

"На практика ние сме във война. Най-важното нещо е да защитим честта на страната си", коментира Мутко.

От правителството се надяват Русия да се изкачи в класирането, тъй като все още не са минали някои от най-силните дисциплини за местните спортисти. Най-сериозните надежди за златни медали са свързани с състезателката по спортно ходене Олга Канискина, гимнастичката Евгения Канаева и състезателките по синхронно плуване.

"Феновете имат право да очакват по-добри резултати. Но на Олимпийски игри не е лесно да се печелят медали, особено златни", коментира президентът на Олимпийския комитет на Русия Александър Жуков. "Много от нашите бивши сънародници също взимат отличия за наша сметка", допълва той.

Веднага след Русия в подреждането по медали е бившата съветска република Казахстан със 6 златни отличия. Беларус и Украйна пък имат по три титли в Лондон. Русия прати 436 спортисти на Олимпиадата, но след колебливото представяне Жуков настоява, че "трябва да бъдат взети някои сериозни решения", за да може руските атлети да бъдат конкурентноспособни за Игрите в Рио де Жанейро след четири години.

Голямото разочарование в Лондон са състезателите по фехтовка и спортна стрелба. Стрелците взеха само един бронз, а от надпреварата по фехтовка Русия спечели три медала при планирани шест.