Илия Груев получи поредното си признание за своята работа в Дуисбург.

"Новият треньор успя да ни вдъхне огромно самочувствие. Освен това ни даде пълна свобода при атакуващите действия", заяви нападателят на тима Кингсли Онуегбу като част от комплиментите, които българинът получи в дните след победата с 3:0 у дома над силния тим на Зандхаузен.

Това бе третият мач като старши треньор за 46-годишния софиянец, а досега той няма загуба. Дуисбург продължава да е на последното място във Втора Бундеслига, но след спечелените 5 точки във въпросните 3 срещи вече е само на 5 от спасителната зона.

Именно това е акцентът при похвалите към Груев за добрия старт. Отчита се, че психологическата му работа с футболистите дава резултат не само с тяхното представяне, но и със събиране на така важните за оцеляване точки.

"Просто изключително. Така трябва да играе и да се бори отборът на Дуисбург. Сега можем отново да вярваме в оставането ни във Втора бундеслига", обяви пред "Билд" легендата на "зебрите" и бундестима Бернард Диц.

"Новите метли метат добре." С тази мъдрост пък започва материалът на авторитетното списание "Кикер" за промяната у Дуисбург, след като отборът бе поет от Груев на 3 ноември.

Развитието при новия треньор е позитивно. Отборът показа в тези мачове, че може да е конкурентен на съперници от всякакъв калибър, пише "Кикер".

Според изданието Груев и футболистите му са си поставили определен брой точки като цел в оставащите 3 срещи до зимната пауза.

"Това, разбира се, е тайна. Важно е обаче човек да си поставя цели, които да преследва", казва нападателят Томас Брьокер.

"Треньорът изисква много от нас. Така всеки изкарва потенциала си. Вярваме отново в себе си", е мнението на халфа Златко Янич.

"Разбира се, че съм доволен, че под мое ръководство продължаваме да нямаме загуба. Все още не сме постигнали нищо. Чака ни много работа. Радвам се обаче, че момчетата показват добри неща на терена и това носи резултат. Беше много важно да спечелим срещу Зандхаузен", заяви самият Груев.

Следващото препятствие за бившия национал и момчетата му е повече от сериозно. В неделя "зебрите" гостуват в Лайпциг на РазенБалшпорт. Клубът е с най-висок бюджет във Втора бундеслига, а след победата с 1:0 в Карлсруе той се изравни с лидера Фрайбург. Срещу него Груев дебютира като старши треньор с 1:1.