През август 2004-та Атина посрещна спортния свят с топлото мото “Добре дошли вкъщи”. Летните олимпийски игри се върнаха в родния си край в подножието на Олимп. Там България спечели два златни, един сребърен и девет бронзови медала.

Ако някой от призьорите като Румяна Нейкова например сега се върне на “местопрестъплението”, изобщо няма да познае гребния канал, където е завоювала своя бронз. Само 10 години след игрите олимпийските обекти тънат в разруха. Стадиони, басейни, зали и канали пустеят и са превърнати в бунища. Трибуните ръждясват, обрасли са в плевели, храсти и палми.

Гърция похарчи 9 милиарда евро за олимпиадата. Сумата се оказа двойно по-голяма от предварително бюджетираната. И пак изглежда като капка в морето в сравнение с гигантския външен дълг на страната в размер на 320 милиарда евро, който излезе от контрол след 2008 г.

В по-голямата си част лъскавите спортни обекти в Атина имат активен живот от 17 дни, колкото продължи олимпиадата. Но след нея държавата постепенно спира да ги поддържа. А със срива на гръцката икономика в последните години кранчето за спорта съвсем пресъхва. Залата за бадминтон днес е арена за концерти. За продан са обявени опразнените зали за тенис на маса и гимнастика. Комплексът за плажен волейбол е буренясал и разграбен. Повечето съоръжения са заключени и изобщо не се ползват. В руини е потънало олимпийското село - ръждясали огради, затлачени басейни, олющени сгради.

Атина може да служи като урок за домакините на следващи олимпиади. Как ли ще изглеждат след 10 години зимните обекти в Сочи, за които руснаците похарчиха над пет пъти повече от гърците - около 50 милиарда евро?

в. "Труд"