Поредният провал! Българският национален отбор се прости и с илюзорните си шансове за ЕВРО 2016. Мечтите ни рухнаха след минимално поражение при домакинството на Норвегия. Селекцията на Ивайло Петев изигра ужасяващо слаб мач, в който не съумя да създаде дори едно голово положение. Безличното ни представяне логично бе наказано от съперника, който чрез гол на Форен в 52-ата минута, си набави така необходимите три точки. Разочарованието пък си остава за Бандаловски и компания, които за пореден път ще гледат европейско първенство само по луксозните си телевизори.

Двубоят пък завърши с всеобщия призив за оставка както на Ивайло Петев, така и за цялото ръководство на БФС.

Трикольорите вече трябва да се страхуват и за четвъртото си място, след като Азербайджан вече ни диша във врата със своите 5 пункта. На върха пък става много интересно, тъй като лидерите от Италия имат 15, докато Хърватия и Норвегия са 14 и 13 точки.


Срещата започна с опит за лек натиск на норвежците. Хората на Пер-Матиас Хьогмо стъпиха много здраво на терена. Те стигнаха и до първи ъглов удар, но за наша радост, той не доведе до никаква опасност пред Божидар Митрев. Последваха още няколко изсипани топки в нашето наказателно поле, но вратарят ни отново беше на нужната висота.

Минутите на България дойдоха към средата на първата част. Момчетата проявиха нужната агресия и така стигнаха и до опасна ситуация пред Нийланд. Илиян Мицански пусна техничен извеждащ пас към Манолев, който бе съборен малко пред наказателното поле от Хьогли. Капитанът на Норвегия бе декориран с жълт картон. Така се отвори шанс за Ивелин Попов, който изненада всички и стреля от доста малък ъгъл. Случващото се сюрпризира и Нийланд, който обаче се протегна максимално и изби в корнер.

Последваха няколко добри атаки на Норвегия. Тараните Сьодерлунг и Бергет обаче не бяха акуратни след ударите си с глава. В 37-ата минута съдията Найсхуйс отсъди пряк свободен удар за гостите. Форен опита късмета си от далечно разстояние, но кълбото срещна българската стена и след него излезе в корнер. Нищо опасно и след ъгловия удар.

В края на полувремето, Ивайло Чочев стреля от сериозна дистанция, но много далеч от истината.

Втората част стартира с териториален натиск на норвежците, но нещата се промениха в 52-ата минута, когато Мицански бе много близо от това да изведе България напред. Илиян навлезе в наказателното поле, след което елегантно се справи със съперников бранител. Моментално опита шут, който обаче самоотвержено бе избит от тялото на Форен.

Норвежците ни изненадаха много неприятно в 56-ата минута, когато заспалата ни отбрана бе жестоко наказана. Йохансен центрира от фаул, скандинавците обаче изиграха по отличен начин едно заучено положение, при което Форен се оказа сам срещу Митрев и много майсторски реализира за 0:1.

Видимо притеснени от случващото се, нашите бяха на път да инкасират и второ попадение. Сьодерлунд се възползва от перфектно центриране на съотборник, но от няколко метра не успя да порази българската врата. Упражнението се повтори и в 77-ата минута, но този път Митрев боксира много силен шут на Ховланд.

До края българите бяха толкова трагични, че дори и не създадоха голова ситуация. Всичко това провокира родната публика, която пожела оставката както на Ивайло Петев, така и на цялото ръководство на БФС.

БЪЛГАРИЯ-НОРВЕГИЯ 0:1 (Развой на срещата по минути)