Италианецът Винченцо Нибали спечели 18-ия етап от Колоездачната обиколка на Франция, който беше с дължина 145,5 километра от По до Отакам. Той завърши с време 4 часа, 4 минути и 17 секунди в последния планински етап от Тура.

Нибали показа висока класа и се откъсна със силна солова атака, като остави на 1:10 минути представителя на домакините Тибо Пино. След като излязоха в началото на етапа от По, колоездачите тръгнаха по известния проход Турмале, в който имаше няколко опити за атака и блъскане между състезателите.

Точно там се минава и най-сериозната височина във Френските Пиренеи, която е включена в Обиколката. Веднага след това има още една височина, също част от Турмале.

Двете височини са известни като най-трудните изкачвания в порфесионалните колоездачни състезания. Днес италианецът спечели своята четвърта етапна победа, която му увеличи аванса на върха в генералното класиране.

Алехандро Валверде от Испания, който стартира днес като втори в генералното класиране, изостана в средата на етапа и загуби ценни секунди.

Последното сериозно изпитание за колоездачите е часовникът в събота, но ако утре Нибали увеличи още преднината си, то победата му няма да бъде поставена под сериозна угроза.

Днес трети се нареди Рафал Майка от Полша, който изостана на 1:12 минути, а четвърти се класира Жан-Криостоф Перо на 1:15 минути. В главното индивидуално класиране времето на водача Нибали е 80 часа, 45 минути и 45 секунди. Втори е Тибо Пино на 7:10 минути, пред Жан-Кристоф Перо на 7:23 и Валверде на 7:25.

Иначе с третото си място днес, Майка си осигури победа в класирането за катерачи. До края на Тур-а има едва две височини от четвърта категория, които няма да са достатъчни, за да бъде свален полякът от върха.