Отборът на Литекс победоносно се завърна в първата шестица. Селекцията на Красимир Балъков постигна изразителен успех при визитата си на Черно море, сразявайки варненци с 3:0.

Успехът дойде абсолютно заслужено, след като гостите демонстрираха мълниеносни контраатаки и далеч по-точен мерник пред гола. По едно попадение за триумфа добавиха колумбийците Джордан и Асприля, а в самия край се разписа и резервата Кирил Десподов. Домакините от Черно море пък завършиха срещата с човек по-малко, след като с директен червен картон бе изгонен Сашо Александров. Варненци може да съжаляват и за множеството пропуснати ситуации през първата част.

Литекс се изкачи до четвъртото място с актив от 25 точки, докато „морето" остава на осмата позиция с 21. В следващия кръг възпитаниците на Кольо Спасов имат гостуване на Локо (Пд), докато Литекс ще мери сили с Левски.

Секунди преди началото на срещата, домакините почетоха клубната си легенда Тодор Марев, който днес навърши 60-години. По този повод той получи букет цветя както и поздравления от страна на публиката и наставника Кольо Спасов. Марев е рекордьор по участия за тима в елитната група със своите 422 мача.

Първите минути на двубоя бяха изцяло за „моряците", които пропиляха няколко чудесни шанса за гол. В 4-ата минута, прекрасна комбинация между Миро Манолов и Паланков изведе дефанзивния халф сам срещу Винисиус. За радост на гостите, ударът му по земя премина покрай дясната греда на ловешката врата.

Отбраната на Литекс продължи да действа повече от хазартно, като късметът  отново  покри момчетата на Балъков.  Стенио пусна диагонално прострелно подаване в полето на Литекс. Миро Манолов се освободи от персоналния си пазач, ала от непосредствена близост стреля в тялото на Винисиус.

Постепенно ловчанлии заиграха далеч по-добре, а в 21-ата минута дори имаха претенции и за дузпа, след като Стенио игра с ръка в собственото си наказателно поле. Ситуацията обаче бе подмината с мълчание от арбитъра Никола Спасов.

Двубоят бе придобил едно приспивно темпо, което няколко минути по-късно  се оказа фатално за домакините от Черно море. Литекс организира наглед безопасна атака, която завърши с центриране на Страхил Попов. Вилмар Джордан се освободи от Сашо Александров и с бедро, макар и доста случайно, успя да изведе ловчанлии напред.

Отговорът на домакините можеше да бъде светкавичен. Секунди след подновяването на играта, Коконов центрира отляво, а Мирослав Манолов изскочи във вратарското поле, за да засече. Божиков обаче блокира изстрела с тяло, макар и домакините да имаха претенции за дузпа.

Полувремето завърши с нов отличен шанс за „моряците". Тодор Паланков отново се озова на стрелкова позиция, но Винисиус за пореден път спаси своите от попадение.

Подновяването на играта отново предостави добър шанс за домакините, които обаче нямаха шанс за изравняване. "Моряците" се възползваха от пряк свободен удар, след който изсипаха топката в наказателното поле на Литекс. Кирил Котев успя да играе с глава, ала Васил Божиков бе застанал на голлинията и спаси своите от попадение.

Така се стигна до 55-ата минута, която до голяма степен реши и всичко в днешната среща. Сашо Александров за пореден път показа чепатия си характер и удари без топка Данаило Асприля. Цялата ситуация се случи пред погледа на Никола Попов, който и за миг не се поколеба, показвайки му червен картон.

Численото превъзходство бе използвано по възможно най-добрия начин от гостите, които в рамките на 15 минути създадоха няколко чисти голови положения.  Малко след час игра, Асприля пропусна да реши всичко в днешната среща. Колумбиецът бе изведен в отлична позиция, но стреля право в тялото на Пиргов. Малко след това, резервата Кирил Десподов сътвори добра комбинация със съотборник, ала шутът му тресна страничната греда на Илко Пиргов.

До края на срещата домакините от Черно море опитаха всичко по силите си, за да стигнат до бленуваното изравняване. Варненци стигнаха до няколко изсипани топки в полето на Литекс, които обаче не дадоха резултат. Вместо това, „оранжевите" най-накрая стигнаха до търсения втори гол, а негов автор стана Асприля. Колумбиецът поде бърза контраатака, демонстрира отлична скорост и техника, пробягвайки с топка в крака почти целия терен и в крайна сметка елегантно преодоля Илко Пиргов за 0:2.

В оставащите минути срещата просто се доиграваше, но въпреки това Литекс стигна и до нов гол в мрежата на Черно море. Класиката бе оформена от влезналия като резерва Кирил Десподов.

ЧЕРНО МОРЕ-ЛИТЕКС 0:3 (РАЗВОЙ НА СРЕЩАТА ПО МИНУТИ)