Старши треньорът на националния ансамбъл по художествена гимнастика Ина Ананиева определени Световната купа в Лисабон като трудно състезание, но е доволна от спечеления сребърен медал на финала на два обръча и три чифта бухалки.

"Много тежко състезание със силна конкуренция. Направихме груби грешки първия ден, но съм доволна, че успяхме да се реваншираме със силна игра втория ден и да наваксаме в класирането. Радвам се, че спечелихме сребърен медал. Имаме работа и искам всички да са здрави, за да можем да работим пълноценно. Предстои Световна купа в Песаро. Тази година ще бъде трудна, защото Световното първенство в Щутгарт е квалификация за олимпийските игри и напрежението е голямо. Вярвам във възможностите на момичетата", коментира Ананиева след края на състезанието в Лисабон за сайта на БФХГ.

Старши треньорът на националния отбор индивидуално жени Ефросина Ангелова също заяви, че е доволна от представянето на Мария Матева и Невяна Владинова. Матева се класира за финалите на обръч и бухалки в конкуренцията на 48 гимнастички и зае съответно шесто и седмо място. Тя се нареди 10-а в многобоя, а Владинова - 12-а.

"Много съм щастлива от представянето и на Мария, и на Невяна. И двете играха стабилно. Днес на тренировката преди финалите Невяна също тренира независимо, че нямаше участие и заедно с треньорката й Бранимира направихме някои промени в съчетанията. Мария игра много силно. Последната седмица тя тренира много съзнателно и отговорно, след като спечели медал в Барселона. Конкуренцията е убийствена, но много колежки ме поздравиха и казаха, че сме направили огромен скок в израстването и на двете. Това състезание показа, че сме на прав път. Предстои много работа и следващата Световна купа, в която отново Мария и Невяна ще премерят сили с конкуренцията", каза Ангелова.