Британецът Дженсън Бътън спечели трета победа в стартовете от Формула 1 през този сезон. Пилотът на Браун ГП завърши първи и в състезанието за Гран при на Бахрейн. До него на почетната стълбичка се качиха още Себастиян Фетел с Ред Бул и Ярно Трули с Тойота.

До третото място въпреки упоритата битка не успя да се добере Люис Хамилтън с Макларън Мерцедес. Първи точки взе и Ферари. Донесе ги Кими Райконен, който завърши шести. За първи път от началото на сезона пък и двата болида на отбора завършиха състезанието. Маса обаче изпитваше трудности и пресече финалната права едва 14-и.

Състезанието в азиатската страна бе най-спокойното от началото на годината.
В първия завой колоната поведе Тимо Глок. Пилотът на Тойота, който бе втори в решетката направи чудесен старт и излезе напред. Силно започна и световния шампион Люис Хамилтън, който благодарение на системата КЕРС се изстреля на второ място.

От КЕРС се възползваха още Фернандо Алонсо и Кими Райконен, които изпревариха конкурентите си с по-няколко позиции.

Още преди първия завой обаче Люис бе изпреварен от Ярно Трули и се наложи да води сериозна битка с Дженсън Бътън. Пилотът на Браун ГП излезе победител и зае трето място. От катастрофа още на старта пострадаха Ник Хайдфелд, Робърт Кубица, Фелипе Маса и Казуки Накаджима. Първи принудително в бокса се озова Кубица, който смени предно крило. Същото се случи и с Маса.

При първите спирания най-добра отново се оказа стратегията на Браун ГП. Дженсън Бътън без проблеми изпревари пилотите на Тойота и поведе колоната. Битката остана да се води зад него между втория Ярно Трули, третия Себастиян Фетел и четвъртия Люис Хамилтън.

Тримата се движеха в пакет 20 обиколки до финала, когато се проведоха вторите влизания в бокса. След тях групата бе разделена за кратко от Рубенс Барикело. Бразилецът обаче влезе в бокса десет обиколки преди финала и остави тримата да се борят за двете места на стълбичката. Печеливши се оказаха Фетел и Трули.

Класиране
Пилот Отбор Време
1.Дженсън Бътън Браун ГП 1:31,48 часа
2. Себастиян Фетел Ред Бул + 7.1 сек
3. Ярно Трули Тойота +9.1
4. Люис Хамилтън Макларън +22.096
5. Рубенс Барикел Браун ГП + 37.779
6. Кими Райконен Ферари + 42.057
7. Тимо Глок Тойота + 42.880
8. Фернандо Алонсо Рено + 52.775
9. Нико Розберг Уилямс + 58.198
10. Нелсиньо Пикет Рено + 1.05:149