Вчера на изкуственото игрище над градския стадион Илиан Илиев и целия му щаб в лицето на помощник-треньора Ивко Ганчев, треньорът на вратарите Стойчо Драгов и кондиционният треньор Николай Георгиев проведоха демонстративна тренировка с женският футболен отбор на Берое. Целта на заниманието бе популяризиране на женския футбол в града и развитието му. Тренировката бе организирана от екипа на Beroe Online.

Старши-треньорът на носителя на Купата на България без уговорки прие идеята да проведе едно занимание с финалиста за купата при нежният пол през изминалият сезон. След заниманието на представителния тим на стадион "Локомотив" екипът, донесъл първи трофей за Берое след 24 годишна пауза, изведе 14 състезателки на Изкуственото игрище, където ЖФК Берое води тренировъчния си процес.

Най-добрият треньор в България за миналата година в класацията на професионалните футболисти проведе 90-минутно занимание с момичетата на Берое. В началото думата взе Илиан Илиев, който сподели най-важното за заниманието, вдъхна увереност във футболистките и им пожела успешно занимание. Кратко експозе преди упражненията направи и президентът на ЖФК Берое Стоян Чардаклиев. Треньорката на момичетата представи накратко своите футболистки.

Тренировката започна с лек крос воден от кондиционния треньор на тима Николай Георгиев. След това момичетата тренираха пасове в квадрат, където подобриха и способностите си за позициониране на терена. Последва ново кондиционно и техническо занимание - скокове във въжена стълба поставена на тревата. В последната част на заниманието упражнението бе удари към вратата. Отделно от останалите трите вратарки проведоха индивидуално занимание със Стойчо Драгов. В края футболистките благодариха на Илиан Илиев и екипа му за заниманието, а той от своя страна им пожела успех в първенството, което започва в края на тази седмица.

ЖФК Берое се състезава в Държавното първенство по футбол за жени в последните три сезона, а след броени дни ще стартира своето четвърто участие в надпреварата. След няколко годишна пауза през 2005 година Стоян Чардаклиев възобнови женският футбол в града на липите.

През сезон 2007/2008 ЖФК Берое завърши на 7-мо място в първенството в което участваха 10 тима. В 18-те си срещи заралийки спечелиха 19 точки след 6 победи, 1 равенство и 11 поражения, а головата разлика на тима е 31:39.

Година по-късно в първенството се включиха само 8 отбора, а старозагорки останаха последни едва с една победа, две равенства и 11 загуби.

През изминалият сезон ЖФК Берое постигна най-големият си успех от съществуването на клуба. Възпитаничките на Диана Колева завършиха на 4-то място в Държавното първенство с 26 точки след 8 победи, 2 равни и 6 загуби. По този начин беройки придобиха право на участие в турнира за Купата на България при жените.

На стадион "Чепинец" във Велинград в полуфинална среща ЖФК Берое победи с 3:2 Екомет 90 (Пловдив) с хеттрик на Петя Дикова, като резултатът бе класически до края на редовното време. Във финалната среща беройки отстъпиха на най-силният отбор в последните години при нежният пол НСА и не успяха да повторят подвигът на мъжкият тим
спечелвайки Купата на България.

Добрите изяви на момичетата през изминалият сезон не останаха незабелязани от националните селекционери и в последната година пет от футболистките на тима защитаваха цветовете на България. С най-много участия с националната фланелка е 19-годишната капитанка на отбора Петя Дикова, която дебютира за девойките до 17 г. на 9 септември 2007 г. срещу Норвегия. По-късно Дикова бе капитан на 19-годишните националки, а през последните две години е неизменна част и от женският национален тим. През последните две лета старозагорката участва в квалификациите на Шампионската лига при жените с кипърският Аполон (Лимасол). През тази година играещата старши-треньорка Диана Колева също попадна в сметките на националният селекционер и взе участие в две срещи в квалификациите за Световно първенство в Германия през 2011 г. На 16 септември 2008 г. за националният тим до 19 г. дебютира Николета Караколева, която в момента е част и от държавният тим до 19 г. На 22 октомври 2009 г. срещу Полша за девойките до 17 г. дебютира и партньорката и в центъра на отбраната Диляна Христова. През изминалата седмица за националният тим до 17 г. дебют срещу Италия записва и 15 годишната вратарка Катрин Златева, която в началото на 2010 г. започна да се занимава с футбол присъединявайки се към ЖФК Берое.