Много се изговори и изписа за здравословното състояние на Рафаел Надал през последните седмици, но винаги когато има възможност за мач между испанеца и Роджър Федерер, страничните фактори остават на заден план.

В понеделник Рафа записа първата си победа в Базел след повече от 10 години. За последно той дойде в швейцарския град като 18-годишен и заемащ №48 в световната ранглиста, но оттогава измина много време.

"Чувствам се невероятно. И смятам, че и при Роджър е така всеки път, когато дойде в Испания. Той чувства обичта и уважението на всички в родината ми не само заради тениса, който играе, а и заради личността си и нашето съперничество", каза Надал.

"Нашето съперничество не е такова, че да се мразим, а се базира на уважението. Двамата сме имали много значими моменти на корта и затова е прекрасно да бъда в неговия дом и да видя, че феновете тук разбират нашето съперничество по начина, по който го възприемат и испанските фенове", сподели Рафа.

"С Роджър се разбираме добре, но не сме приятели. Приятелите ми са в Майорка, но взаимоотношенията ни с Федерер винаги са били добри и изпитваме огромно уважение един към друг." Попитан кой от двамата е по-добър, Рафа отговори: "Той има 17 титли от Големи шлем, а аз 14. Така че от тази гледна точка той е по-добър от мен".

"Публиката ме подкрепя и се радва да ме види тук. Искам да благодаря на хората, че напълниха залата за първия ми мач", добави Надал, който в сряда играе срещата си от втория кръг срещу французина Пиер-Юг Ербер не преди 17:00 ч. наше време.

"Не мисля, че изиграх достатъчно мачове, за да кажа, че съм на топ ниво, но това е целта ми. Искам да се насладя на края на сезона и на всеки един момент. След всичко, което се случи, не съм подложен на напрежение и не съм притиснат от големи цели и очаквания. Просто се любувам на обичта на феновете, на тениса като цяло и на турнира", категоричен е Надал.

Публиката наистина го аплодираше сърдечно в първия му мач срещу италианеца Симоне Болели, но стигне ли се до финал с Роджър Федерер в неделя и епизод №34 от епичната битка, обстановката в "St Jakobshalle" ще бъде доста по-различна. Бъдете сигурни в това.