"Договорът, който имах с Платини, бе едно джентълменско споразумение", обяви разследваният за злоупотреба с власт президент на ФИФА Сеп Блатер относно хонорара от 2 милиона швейцарски франка, който световната футболна централа е изплатила на Мишел Платини през 2011-та година.

Въпросното плащане стане обект на разследване от страна на швейцарската прокуратура, а заради него Етичната комисия на ФИФА отстрани от длъжност Блатер и Платини в срок от 90 дни, след като двамата не представиха легален документ за финансовата транзакция.

Платини твърди, че хонорарът е за консултантска работа, която той е свършил между 1999 и 2002 година, но ФИФА нямала възможност да го изплати по това време и затова го сторила с 9 години закъснение. Публичните финансови доклади на футболната централа обаче обориха тази версия, а днес Блатер за първи път говори публично по казуса пред швейцарската медия RROTV.

"Договорът, който имах с Платини, бе едно джентълменско споразумение, което бе изпълнено. Не мога да дам повече детайли, тъй като въпросът е обект на две криминални разследвания. Всичко бе извършено според правилата", коментира Блатер.