В края на февруари бе даден стартът на най-новата специализирана рубрика на Topsport.bg за фитнес и бодибилдинг - „Съветите на Юлий".

Водещият Георги Петков и лидерът на предаването и главно действащо лице - Юлий Русев ще се опитат да въведат трениращите, а и всички онези, които възнамеряват занапред да обърнат малко по-специално внимание на тялото си, в залата. Поетапно ще бъдат разгледани стъпките, по които би следвало да преминете в залата, ако желаете да постигнете резултатите, към които се стремите.

Ще научите какво зависи от вас самите, как бихте могли да подпомогнете развитието си и достатъчни ли са само постоянството и личната мотивация - всеки втори петък от месеца, само в Topsport.bg.

В епизодите ни до момента поехме по началните стъпки във фитнес залата, имахме за задача да обясним на теория какво би трябвало да включва подготовката ви за първата ви тренировка, а като за капак можехте да наблюдавате и първата демонстрация на Юлий Русев - кръгова тренировка за горна част на тялото (за начинаещи).

Всичко това можете да видите събрано на едно място, в страницата ни в социалната мрежа ТУК!

Днес Юлий ще отговори на някои от по-конкретните ви въпроси, които получихме във Фейсбук, както и на редакционната поща на „Съветите на Юлий".

Ето и отговорите, които чакате:

- Възможно ли е желанието да се докажем във фитнеса и да искаме да усъвършенстваме външния си вид, да се дължи на някакъв комплекс?
Възможно е. Има момчета, които са били по-пълнички или слаби и искат да изглеждат различно. Аз не виждам нищо лошо в това. Може да е бил комплекс в ранните години на самия човек, но щом се е опитал да го поправи и коригира това нещо въпросният човек, то автоматично от комплекс се превръща в качество.
Искам да подчертая, че реално погледнато няма нищо лошо в това някой да е решил да се занимава целенасочено с изграждане на тялото си, въз основа на нещо, от което се е почувствал притеснен или е усетил някакъв дискомфорт. Ти самият дори може да не гледаш на това като на комплекс, а само в очите на хората да е така.

- Кое според теб е по-важно - личното удовлетворение от тренировките или визуалният ефект от тях?
Има два варианта и те са точно тези. Наблюдавам ги в хората, трениращи във фитнесите. Едните тренират за лично удовлетворение и тонус, а другите желаят да постигнат определена визия. Втората част са по-докачливи и чувствителни, относно външния си вид.

- Създава ли голямата мускулна маса проблеми на трениращите? Може ли да доведе до здравословни затруднения за тях?
Зависи с каква професия се занимаваш. Мускулната маса трябва да е функционална. Не бих искал всички момчета да са по 110 килограма мускулна маса, а в същото време да не могат да направят 100 метра спринт и да се нуждаят от линейка в края на една подобна отсечка. В този ред на мисли ако мускулната маса не е функционална, тя неминуемо ще пречи. Идеята не е да станем силни, но почти неподвижни и да не можем да изкачим пет етажа и да не можем да си вържем обувките.

- Прекомерното трениране в първите няколко дни, седмици, месеци, може ли да доведе до проблеми със ставите, сърцето?
Основно проблемите със ставите идват при неправилно изпълняване на упражненията, а и когато те се извършват с прекомерни тежести. Човек, който няма добра кондиция и да иска, няма как да тренира всеки ден. Така че в този смисъл „спирачката" им ще се задейства от само себе си. Рано или късно краката ще започнат да му се обръщат в посока, обратна на тази към залата.
Относно сърцето - спортът не вреди, а помага на сърцето. Спортуващото тяло много по-лесно задейства по правилен начин сърдечния мускул, отколкото едно „неспортуващо" тяло.

- Може ли повечето тренировки да компенсират неправилното хранене? Възможно ли е с повече усилия в залата да наваксаме за не особено „подробното" си меню за деня?
Отново ще кажа, че зависи и се обосновавам - ако наблягаме основно на външния вид, то няма как да се компенсира неправилното и непълно хранене. Ако държиш максимално на външния си вид, резултатът няма да е 100-процентов за теб. Ако е само за удоволствие, не би трябвало да има съществен проблем.

В следващите ни епизоди ще продължим да отправяме запитванията ви към лидера на предаването ни, като сред предложените от вас десетки теми попадат тези за водата (кога да пием вода - преди, по време на или след тренировка), задържането й в организма;

как можем да се възстановим оптимално, ако извършваме обикновена работа, включваща по-малко движение през деня;

проблемите с недоспиването на семейната (а и не само) част от зрителите ни и комбинирането на малко сън с усилени тренировки,

а за финал, по желание на по-голямата част от вас, ще ви предложим в детайли и конкретен хранителен режим, програма, която да следвате в първите си седмици в залата!

Вашето мнение е от определящо значение за нас и това, което правим. Очакваме всички ваши нови въпроси, реакции и впечатления на страницата ни във Фейсбук (Съветите на Юлий) или на електронната поща на предаването ни - yuliytop@abv.bg.