Анди Мъри надделя над Иво Карлович и ще играе срещу Вашек Поспишил на 1/4-финалите на "Уимбълдън".

Мъри напълно обезличи мощната игра на Карлович за шестата си победа от шест мача с хърватина със 7:6(7), 6:4, 5:7, 6:4. Гигантът наниза 136 аса в трите си досегашни двубоя в турнира, но днес световният №3 ограничи директните му точки до не толкова впечатляващите за стандартите на ветерана 29 директни точки.

Мъри изглеждаше напълно готов за обстрела от начален удар, на който щеше да бъде подложен и изнесе истинска лекция относно това, как да се противопоставиш на толкова мощен тенисист като 211-сантиметровия хърватин. Шотландецът беше абсолютно непоклатим на свой сервис до 6-5 гейма и не изглеждаше повлиян от факта, че пропусна два брейкпойнта, с които вече можеше да е приключил сета.

В този момент Мъри взриви трибуните с два брилянтни лоба, а пласира и трети, до който Карлович все пак достигна, но трябваше да отиграе топката от изключително неудобно положение и изкара смача в аут за 0-40. Феновете бяха готови всеки момент да отпразнуват спечелването на сета, само че д-р Иво излекува ентусизма им с атака на мрежата (за 15-40), безобразно мощен втори сервис (30-40) и три поредни гръмотевични аса по правата.

При 5-5 точки в тайбрека, Мъри подсече ретура си ниско в краката на Карлович, който прати волето си в мрежата, но адреналинът завладя световния №3 и той прати първия си сервис на половин метър в аут. Вторият беше доста по слаб и хърватинът беше готов с форхенд уинър от ретур за 6-6. Ас №12 на гиганта отрази още един сетпойнт при 6-7, но перфектната защита на Анди му осигури трети пореден и този път ретурът на съперника отлетя в аут - 9-7 точки и изстрадан 57-минутен сет за британеца.

Мъри се възползва от психологическата победа и си заработи безценен пробив на старта на втората част. Нататък Анди търсеше висок процент на вкаран първи сервис (81%) и спечели 90% от точките в случаите, в които успяваше да го пласира. Същевременно, шотландецът се справяше впечатляващо с постоянните атаки към мрежата на Карлович и му позволи да прати на сметаката си едва 9 от 23 разигравания. Но най-впечатляващият факт беше, че шампионът от 2013-а заби 16 уинъра при само 1 непредизвикана грешка по пътя към 6-4 и комфортна преднина от 2-0 сета.

Карлович достигна до едва втория си брейкпойнт при 2-1 гейм в третата част, само че Анди нямаше никаво намерение да пуска хърватина обратно в мача и спечели подаването си. При 5-6 и 30-30 обаче, Мъри скъса кордаж, а хърватинът превърна втория му сервис в брейкпойнт. Анди отново не успя да вкара първи начален удар и след непредизвикана грешка от форхенд шокиращо предаде сета.

Сервиращите отново доминираха до 3-3 в четвъртата част, когато 36-годишният ветеран сбърка лесно воле и Мъри получи брейкпойнт. Анди вкара страхотен ретур, но Карлович все пак пласира воле близо до линият и предизвика грешка на шотландеца, който по-скоро в пристъп на отчаяние реши да обжалва. След няколко секунди обаче, "ястребовото око" показа, че топката на хърватина е на милиметри в аут и британецът получи мечтания пробив аванс за 4-3.

Мъри не можеше да разчита на първия си сервис в следващите минути, но прати в историята две възможности за рибрейк на Карлович и се пребори за подаването си и резултат от 5-3. Последният му сервис гейм в мача мина доста по-леко и Анди отпразнува шумно тримуфа след малко над 3 часа на корта.

Анди продължава на четвъртфинал срещу Вашек Поспишил, който за първи път в кариерата си достигна до тази фаза в турнир от Големия шлем.