Организаторите на олимпийските и параолимпийски игри в Рио де Жанейро-2016 са готови да позволят на южноафриканския лекоатлет Оскар Писториус да участва в най-големия спортен форум на планетата.

Спринтьорът с два ампутирани крака беше осъден на пет години затвор през миналата седмица, след като съдът го призна за виновен в непредумишлено убийство на приятелката си Рива Стеенкамп в нощта на 14 февруари миналата година.

Параолимпиецът получи и 3-годишна условна присъда по обвинението за стрелба в ресторант. Очаква се обаче той да остане в затвора само 10 месеца.

 

Преди няколко месеца националният олимпийски и параолимпийски комитет на ЮАР обяви, че Писториус не може да участва в състезания до 2019 година. Това наказание ще остане в сила дори и ако той бъде освободен от затвора предсрочно. "Ние нямаме право да го съдим за личните му качества. След като той бъде на свобода може да участва там, където пожелае.

Ние с радост ще го приветстваме в Бразилия", каза Марио Андрада, председател на пресслужбата на организационния комитет на Игрите. Писториус е шесткратен шампион от Параолимпийски игри.