Днес е финалът на 124-ото издание на "Уимбълдън". В спор за титлата на централния крот на Ол Ингланд Клъб ще излязат Рафаел Надал (Испания) и Томаш Бердих (Чехия).

Това е общо 11-и сблъсък в историята между двамата, а до момента Рафа води със 7-3 победи. Днешният двубой ще бъде и втори между двамата на трева. Първият бе преди 3 години, отново на Уимбълдън, а Надал се оказа краен победител.

Надал продължава блестящото си представяне на Уимбълдън, като това ще е негов четвърти пореден финал. Разбира се, в това число не се брои миналия сезон, когато Рафа пропусне надпреварата поради контузия.

Последната загуба на Надал на свещената трева на Уимбълдън датира от 2007 година. Ако спечели отличието Надал ще покори за втори път Уимбълдън, а трофеят ще му бъде общо 8-и от Големия шлем.

"Знам, че ще ми бъде много трудно. Бердих играе страхотно при сервис, а освен това е много силен в играта от основната линия", сподели преди мача Рафа Надал.

Томаш Бердих пък е абсолютен дебютант във финали на турнир от Шлема. Досега най-силното представяне на чеха бе полуфинал на "Ролан Гарос", който той игра преди по-малко от 2 месеца.

"Побеждавал съм Надал 3 пъти, защо да не го направя пак? Трябва са бъда много агресивен и да покажа най-доброто от себе си", коментира Бердих, който по пътя към финала отнесе Роджър Федерер и Новак Джокович.