Бразилският футболист на Милан Кака е носителят на "Златната топка" на списанието "Франс Футбол" за 2007 година. Кака, който спечели Шампионската лига през май с италианския клуб, изпревари в гласуването португалеца Кристиано Роналдо от Манчестър Юнайтед и Лионел Меси от Барселона.

През миналата година капитанът на актуалният световен шампион Италия - Фабио Канаваро, бе избран с гласовете на 52-а журналисти от Европа, а през тази година наградата стана притежание на Кака след гласовете на 96 журналисти от цял свят.

Гласовете им са разпределени за 50 футболисти, които играят в първенствата на Аржентина, Бразилия, Мексико, САЩ и Катар, както и в Европа.

"Това е първият случай, когато трябваше да се боря за награда срещу мои съотборници. Благодаря на всички мои съотборници в Милан, на моите треньори, а също така и на съотборниците ми и мои приятели от националния отбор на Бразилия, каза Кака в интервю за телевизия TF 1. Освен това искам да кажа, че не съм забравил никой от хората, които се грижат за моята кариера. 2007-а година е много специална за мен".

Фамозният бразилски техничар спечели тази година наградата на организацията на професионалните футболисти ФИФПро, както и за най-добър футболист в клубните турнири на Европа. Той е големият фаворит и за приза на Световната футболна централа (ФИФА) за играч на годината в света.

В анкетата Кака е събрал 444 точки. Вторият Кристиано Роналдо има 277, а аржентинецът Меси е с 255. Четвъртото място е за нападателят на Челси и капитан на отбора на Кот д'Ивоар Дидие Дрогба със 108 точки, а 5-и е полузащитникът на Милан и италиански национал Андреа Пирло. След като помогна на Реал (Мадрид) да спечели титлата в Испания, холандският нападател Рууд ван Нистелрой се нареди на 6-о място в класацията.

Бразилската звезда на Барселона и победител от 2005-а година Роналдиньо е чак на 12-о място, а Тиери Анри (Барселона и Франция) е на 19-о място.

Капитанът на българския национален отбор Димитър Бербатов дели 30-о място заедно със звезди като Самуел Ето'о (Барселона), Райън Гигс (Манчестър
Юнайтед) и други. Зад Митко, без нито една точка, са играчи като Дейвид Бекъм, Раул, Лука Тони, Давид Виля и други.

Челата десятка в анкетата за "Златната топка":
1. Кaкa (Бразилия) 444 точки
2. Кристиано Роналдо (Португалия) 277
3. Лионел Меси (Аржентина) 255
4. Дидие Дрогба (Кот Д'Ивоар) 108
5. Aндреа Пирло (Италия) 41
6. Рууд ван Нистелрой (Холандия) 39
7. Златан Ибрахимович (Швеция) 31
8. Сеск Фабрегас (Испания) 27
9. Робиньо (Бразилия) 24
10. Франческо Тоти (Италия) 20
--------------------------
30. Димитър Бербатов 1