Даниела Йорданова се класира за финала на 1500 метра за жени на Европейското първенство по лека атлетика в Гьотеборг.

Българката по най-убедителен начин се наложи във втора полуфинална серия.

Възпитаничката на треньора Димитър Василев бе плътно в челото по време на цялото бягане, а на финала дори изпревари водещата Елена Соболева от Русия.

Йорданова финишира първа с личен резултат за сезона от 4:05,72 минути, следвана на 9 стотни от Соболева, на 91 стотни от Хинд Дехиба (Франция) и на 1,12 секунди от Ирина Лишчинска (Украйна).

В първа полуфинална серия над всички бяха двете рускини - световната шампионка в зала Юлия Чиженко - 4:05,74 минути и световната шампионка на открито Татяна Томашова - 4:05,81 минути, пред полякинята Лидия Хойецка - 4:06,10 минути и румънката Корина Думбравян - 4:06,37 минути.

За финала, който е в неделя (13 август) от 16.55 часа българско време се класират общо 12 състезателки - първите четири от всеки от двата полуфинала и четирите губещи с най-добри резултати.

В Гьотеборг не участват първите две от Мюнхен 2002 - Сурея Айхан (Турция) и Габриела Сабо (Румъния). Айхан изтърпява наказание за употреба на забранени вещества, а Сабо сложи край на състезателната си кариера.