Осем души, свързани с щангите в Азербайджан, са отстранени от работа. Сред тях е и главният треньор Златан Ванев, а причината е големият скандал с положителните проби на 18 състезатели, сред които и натурализираните българи Валентин Христов и Силвия Ангелова. Сред наказаните са хора от федерацията и лекарят на отбора.

В момента върви разследване на гафа, за който официално говори и спортният министър Азад Рагимов. Според него обаче Ванев не носи отговорност, защото не “отговарял за витамините на спортистите”.

Министерството и Националният олимпийски комитет на страната предприемат действия за изясняване на проблема и първата стъпка е санкцията на тези 8 души. Не е изключено да има още наказани, като в закона е предвидена глоба от 2000 баната (около 1850 евро) или дори 2 години затвор.

В същото време спортните власти задават въпрос защо положителните проби са обявени от Международната федерация по вдигане на тежести (МФВТ) една година след взимането на тестовете. И защо след като са имали допинг, щангистите са допускани на други състезания след това. Тези питания са зададени за “изучаване в други съответни органи”, пишат местни медии.

Федерацията на Азербайджан е глобена с 500 000 долара, но неофициално се говори, че азерите готвят съд за МФВТ. Докато не платят парите техни щангисти не могат да участват на състезания.