Президентът на ФИФА Сеп Блатер обвини бившите президенти на Франция Никола Саркози и на Германия Кристиан Вулф, че са се опитали да окажат политически натиск преди избора на Русия и Катар за домакини на Мондиал 2018 и 2022 на 2 декември 2010 година. Това разкри Блатер в интервю за германския вестник "Велт ам Зонтаг".

"Саркози и Вулф се опитаха да окажат политическо влияние преди гласуването. Ето защо за домакин беше обявен Катар. Тези, които взеха това решение, трябва да поемат отговорността за него. Аз винаги съм действал на принципа на лидерството. Ако болшинството е "за" световното първенство да е в Катар, аз съм длъжен да приема", каза Блатер.

Според него Вулф е дал препоръка да се гласува за Катар поради германските икономически интереси в страната.

"Погледнете, че много германски компании имаха проекти в Катар по времето, когато страната спечели правото да проведе турнира", добави президентът на ФИФА.

"Аз съм тук да се боря. Но не за себе си, а за ФИФА. Неувереността в самия себе си е основен враг на един лидер. Всеки се страхува. Например изпитваме страх от смъртта. Но що се отнася до моята работа във ФИФА, не ме е страх от нищо. Но не искам да се унищожи нещо, което съм помогнал да се изгради", коментира още Блатер.