Най-добрият ни тенисист Григор Димитров приключи участието си на US Open. Преди броени минути, световният номер 8 отстъпи с 0:3 сета (5:7, 6:7(6), 5:7) от французина Гаел Монфис и така напуска откритото първенство на САЩ след осминафиналите.

Двубоят на централния корт „Артър Аш" продължи  2 часа и 24 минути, като Гаел Монфис впечатли с отлични сервиси, но и неспортсменско поведение. Гришо пък не бе постоянен в изявите си и доста често допускаше непредизвикани грешки.

Така тъмнокожият му опонент вече очаква съперника си на четвъртфинал, който ще бъде определен от двойката Роджър Федерер-Роберто Баутиста Агут.

Двубоят започна с добър откриващ гейм за Гришо. Въпреки една двойна грешка, родната звезда не допусна колебания и поведе с 1:0. Последваха равностойни геймове, в които двамата състезатели печелиха почти с лекота своите подавания.

Ключовият момент в този сет дойде при резултат 5:5, когато световният номер 8 направи две грешки на мрежата и изостана с 15:30. Монфис извлече максимума от тази ситуация, реализирайки така очаквания пробив за 5:6. Случилото се явно разконцентрира Григор, който  изобщо не успя да се противопостави на сервиса на французина, губейки на нула, а с това и първия сет.

Българинът поведе във втория сет, а след това имаше и чудесната възможност да пробие тъмнокожия си съперник. Тогава обаче хасковлията сбърка при един форхенд, след което Монфис се окопити и изравни 1:1. Димитров допусна изоставане и в този сет, след като допусна да бъде пробит за резултат 2:3. Като цяло, това бе оспорван гейм, в който и двамата допуснаха редица грешки. Монфис се възползва и получи точка за пробив, която обаче не успя да реализира. Късметът все пак бе на негова страна, след като Григор направи непростима двойна грешка и така загуби гейма.

Последваха добри минути за Димитров, които бяха подплатени и с връщане на пробива за 4:4. Тогава сънародникът ни се възползва максимално от моментния спад на Монфис, повеждайки с 40:0. След два пропуснати шанса, третият му донесе късмет и пробивът бе на лице. Лошо впечатление обаче направи държанието на Гаел, който не демонстрира никакво уважение към българския си опонент, за което бе освиркан и от публиката.

Така нещата отидоха до тайбрек, който бе изгубен по много нелеп начин от нашенеца. При 5:4 Григор реализира изумителен бекхенд слайс и заслужи два поредни сетбола. Той пропусна първия като топката му отскочи от лентата на мрежата и излезе в аут, а при втория сгреши от бекхенд. Монфис дочака нова грешка на българина и се възползва.

С идването на третия сет изчезнаха здравословните оплаквания на французина. Сервисът му бе на високо ниво, като благодарение на него поведе с 0:1. Отговорът на Димитров бе красноречив, печелейки подаването си на 0. Малко по-късно, Гришо трябваше да се прибере до съблекалнята, тъй като обувките му се скъсаха. Паузата се оказа положителна за хасковлията, който запази хладнокръвие и изравни- 2:2.  Добрата форма на Монфис сякаш нямаше край. Перфектното му сервиране се демонстрира за пореден път, след като разби нашенеца на 0 за 3:4.

Гришо взе сервиса си за 4:4, но последва нов гейм за съперника му, който го изведе съвсем близко до крайния успех-4:5. Впечатленията от тази част бяха поредицата от грешки на Димитров, които подариха няколко много лесни точки на французина. Гришо изигра великолепен гейм за 5:5, в който демонстрира отлична игра сервис-мрежа, а също така вдигна и публиката на крака с едно перфектно отиграване. Нова непредизвикана грешка на Димитров пък донсе втори геймбол на французина 5:6. Заключителният гейм мина изцяло под диктовката на Монфис, като за капак, мачът приключи след двойна грешка на Гришо и загуба с 0:3 сета.