Topsport.bg продължава рубриката си „Историята на Шампионска лига: 60 битки, 60 купи", посветена на най-великия клубен футболен турнир. В 60 поредни материала ще ви запознаем с всички издания на надпреварата, най-вече с финалите. Тази седмица на фокус е кампанията през сезон 1971/72 година.

1972 ГОДИНА: АЯКС (ХОЛАНДИЯ) - ИНТЕР (ИТАЛИЯ) 2:0

НАДПРЕВАРАТА ЗАПОЧВА С 34 ОТБОРА

Кампанията през сезон 1971/72 година започва с двубой от квалификационен кръг, за да се определи 33-ия за 1/16-финалите. В него един срещу друг се изправят испанският Валенсия и Унион от Люксембург. „Прилепите" очаквано продължават напред след две победи - 3:1 у дома и 1:0 като гости.

ЦСКА СЕ СПРАВЯ С АЛБАНЦИ В ПЪРВИЯ КРЪГ

Българският шампион ЦСКА започва участието си в най-престижния клубен турнир от първи кръг (1/16-финали). Съперник на „армейците" е първенецът на Албания Партизани (Тирана).

На 15 септември 1971 година „червените" постигат домакински успех с 3:0 пред 16 000 зрители на стадион „Народна армия" (бел. ред. сега „Българска армия"). Натискът на ЦСКА е от първите минути, но „бетонът" пред вратата на гостите е непробиваем до 20-ата минута, когато Цветан Атанасов праща в мрежата отбита от Мухедини топка за 1:0. За събаряне на Колев в пеналта на Партизани е отсъдена дузпа в 44-ата минута, а Аспарух Никодимов е точен от бялата точка. Крайното 3:0 оформя Димитър Марашлиев в 65-ата минута. Тогава отново бърка Мухедини.

ЦСКА играе силно и в Тирана. „Армейците" постигат нова победа, този път само с 1:0. „Червените" пропускат редица изгодни положения за гол. Янку от състава на домакините остава сам срещу вратаря на българите Филипов. Стражът показва отличен рефлекс и спасява удара му. Десетина минути след почивката Цецо Атанасов пробива отдясно, преминава през двама защитници и от малък ъгъл намира целта - 1:0 за ЦСКА! Втори гол за „армейците" на Георги Денев е отменен, но въпреки това шампионът на България стига до втора победа срещу Партизани и място на 1/8-финалите.

1/8-ФИНАЛИ: БЪЛГАРСКИЯТ ШАМПИОН ОТПАДА ТРУДНО ОТ БЕНФИКА

Силният отбор на Бенфика е следващият съперник на ЦСКА, но храбрите „армейци" не се дават без бой.

На 20 октомври 1971 година 50 000 по трибуните на митичния стадион „Луш" посрещат двата отбора. В състава на Бенфика е легендарният Еузебио. През първото полувреме „армейците" играят отлично, а над всички изпъква Димитър Пенев с невероятните си намеси в защита. Пред ЦСКА се откриват няколко положения за гол, но вратарят на Бенфика Енрике с вещина спасява опасните изстрели.

След почивката обаче португалците упражняват тотален натиск на своя съперник и пред вратата на Филипов ври и кипи. В 51-ата минута след топовен шут на Родригес топката се отбива в гредата и влиза във вратата за 1:0. В 63-ата Жорже с глава увеличава преднината на „орлите". Пет минути преди края Вълшебния стрелец Петър Жеков дава надежда на ЦСКА, след като промушва топката между двама защитници и стража на домакините за крайното 2:1.

Реваншът е на 3 ноември пред 60 000 на стадион „Васил Левски". ЦСКА полага максимално старание да отстрани именития си съперник. Големият проблем е отсъствието на голмайстора Петър Жеков заради контузия. Така и не се намира човек, който да го замести подобаващо и да отбележи изключително ценното попадение. Еузебио удря греда, а до края на срещата гол така и не пада - 0:0 и Бенфика е на 1/4-финалите, достигнати трудно, заради отпора, който им дава нашият ЦСКА.

КЕНЧЕ ОТ КОКА-КОЛА И УЕФА СПАСЯВАТ ИНТЕР СЛЕД ПОГРОМ 1:7

Най-интересният сблъсък от 1/8-финалите е този между Борусия (Мьонхенгладбах) и италианския Интер. В първата среща „нерадзурите" са пометени с 1:7 в Германия. Италианците побеждават с 4:2 у дома, но отпадат от турнира. И тогава на дневен ред излиза... жалба до УЕФА. От Интер се сещат, че в 29-ата минута на първата среща техният нападател Роберто Бонинсеня е бил ударен от кенче с Кока-Кола, което идва от трибуните. За огромно щастие на „нерадзурите" жалването им е уважено от Европейската футболна централа и така мачът в Германия се преиграва. Този път футболистите на Борусия са кротки в атака и след 0:0 Интер е на 1/4-финалите.

1/4-ФИНАЛИ: ПАЛАЧЪТ НА ЦСКА ОТСТРАНЯВА ДОМАКИНА, ПАК КЪСМЕТ ЗА ИНТЕР

Бенфика, който отстранява българския ЦСКА, подчинява и холандския Фейенорд. Именно стадионът на този отбор приема финала в тазгодишното издание на турнира. Фейенорд бие с 1:0 у дома, но е разгромен с 1:5 в Португалия.

Интер пак е докоснат от късмета, след като продължава на полуфиналите с гол на чужд терен. Съперник на италианците е белгийският Стандарт. Жаир в 80-ата минута носи минимален успех на „нерадзурите" с 1:0 в Милано. Стандарт повежда в 51-ата минута на реванша, за да дойде 80-ата, която пак се оказва знакова за Интер. Сандро Мацола бележи безценен гол, който се оказва достатъчен на неговия отбор, въпреки че в 84-ата Такач бележи за 2:1 от дузпа.

В другите 1/4-финали настоящият и бъдещ носител на трофея Аякс се разправя с английския Арсенал - победи с 2:1 и 1:0, а шотландският Селтик отстранява унгарския Дожа (Уйпещ) с общ резултат 3:2.

ПОЛУФИНАЛИ: НЕ КРОЙФ, ГЕРОЙ ЗА АЯКС Е... СЯК СВАРТ, ФОРТУНА ПРОДЪЛЖАВА ДА ГАЛИ ИНТЕР

На 5 април 1972 година Аякс приема Бенфика в първи полуфинал. Има нерви и здрава битка. Португалците са се затворили добре в защита и атаките на холандците така и не се овенчават с попадение. В крайна сметка натискът дава резултат в 64-ата минута, когато точен е... Сяк Сварт. Реваншът на „Луш" завършва така, както е започнал - 0:0. Аякс ще защитава титлата си в Холандия!

В другия сблъсък Интер играе със Селтик. Прави впечатление ниската резултатност в полуфиналите, защото и двата мача между „нерадзурите" и „детелините" приключват при 0:0. Така от всичките четири срещи в тази фаза на надпреварата пада само един гол. Фортуна отново докосва Интер. Италианците печелят дузпите на Острова, след като вкарват всички пет, а първата за Селтик е пропусната от Дийнс.

ГОЛЕМИЯТ ФИНАЛ: ОТНОВО „ТОТАЛЕН ФУТБОЛ", ОТНОВО НЕВЕРОЯТЕН ЙОХАН КРОЙФ И... КРАЙ НА ИТАЛИАНСКИЯ КЪСМЕТ

Втора поредна година футболният свят се прекланя пред великия Аякс от Амстердам. Отборът е с нов треньор, след като Ринус Микелс поема националния отбор на Холандия. Румънецът Щефан Ковач обаче го замества подобаващо и Аякс пак е на финал. След като продължава да изповядва философията на „тоталния футбол".

Големият мач е в Ротердам (домът на вражеския на Аякс Фейенорд). Срещу Аякс е типичният представител на „Катеначото" - Интер. В миланския гранд все още блестят звезди като Факети, Мацола, Жаир...

Аякс обаче не оставя никакви шансове на съперника. Още в самото начало на срещата топката среща гредата след шут на Рууд Крол. Лидерът на тима Йохан Кройф разпилява по няколко защитници на Интер нееднократно. За всички на трибуните е ясно, че голът за Аякс е въпрос на време.

Такъв пада в 47-ата минута. Именно Кройф завършва великолепна атака на своите съотборници. В 76-ата отново Йохан Велики бележи и слага точка на спора. Краен резултат: „Тотален футбол" - „Катеначо" 2:0.

СТАТИСТИКА

31 МАЙ 1971 ГОДИНА, РОТЕРДАМ, СТАДИОН „ДЕ КУИП" (60 000 ЗРИТЕЛИ)

АЯКС - ИНТЕР 2:0

1:0 Йохан Кройф (47)

2:0 Йохан Кройф (76)

 

АЯКС: Стуи, Сурбиер, Бланкенбург, Хулсхоф, Крол, Неескенс, Хаан, Сварт, Мюрен, Кройф, Кайзер (к)

ИНТЕР: Бордон, Белуджи, Бургнич, Джубертони (20 - Бертини), Факети, Бедин, Ориали, Мацола (к), Фрусталупи, Жаир (59 - Доменикасу), Бонинсеня.

СЪДИЯ:
Робер Елис (Франция)

ПЪТЯТ НА АЯКС ДО ТИТЛАТА:

Първи кръг:
Аякс - Динамо (Дрезден) 2:0, 0:0

Втори кръг:
Аякс - Олимпик (Марсилия) 2:1, 4:1

1/4-финал:
Аякс - Арсенал 2:1, 1:0

1/2-финал:
Аякс - Бенфика 1:0, 0:0

Финал:
Аякс - Интер 2:0