Екипът на "Ситроен" оттегли жалбата си срещу дисквалификацията на Мико Хирвонен от рали "Португалия", която му струваше победата в проведеното при изключително трудни условия състезание. Това беше първата победа за финландеца, откакто премина в „Ситроен" през този сезон.

Причините за дисквалификацията на Хирвонен бяха несъответствията между хомологацията на неговия Ситроен DS3 и този, с който завърши надпреварата през изминалата седмица. Французите твърдяха, че различните съединител и елементи от турбокомпресора не са дали реално отражение върху представянето на колата. Те подадоха незабавно жалба, за да имат време да анализират ситуацията. Допълнителният  анализ на случая не откри нови технически елементи и след консултация с експерти екипът реши да не подава жалба в Международната автомобилна федерация" се казва в съобщението на заводския тим.

"Искахме да анализираме детайлите около случая - обясни изпълнителният директор на "Ситроен" Ив Матон. Що се отнася до съединителя, нашият доставчик ни изпрати извинително писмо с обяснение, че има партида части, които са различни от тези в хомологацията ни. Това потвърждава, че не сме имали намерение да мамим. Разгледахме и собствените си процедури, защото тези части не са минали през нашите проверки."

Мико Хирвонен не обвини екипа си. Той каза философски: "Случват се такива неща. Трябва да ги приемеш, да извадиш необходимите поуки и да продължиш напред. "Ситроен" направи много за мен в последните няколко месеца и аз оставам свързан с екипа в този труден момент".

Така норвежецът Матс Остберг, който не се състезава за заводски отбор, достигна до първия си триумф във WRC. Другият представител на „Ситроен" Себастиен Льоб запази лидерската си позиция в генералното класиране, следван Петер Солберг с „Форд" и Матс Остберг.