След като пропусна един цикъл, "Евроспорт" си върна правата за излъчването на олимпийските игри, и то ексклузивно за почти цяла Европа.

България попада в обхвата на сделката, където вероятно ще трябва да има сублиценз за БНТ.

"Дискавъри", който от миналата година е собственик на паневропейския телевизионен канал, и МОК подписаха договор за правата върху четири издания на олимпиадите. Началото ще бъде поставено още през 2018 г. със зимните игри в Пьонгчанг.

Новият договор е за 1.3 милиарда евро и включва всички дигитални платформи. Това е най-дългият договор, който "Евроспорт" подписва от влизането на "Дискавъри" като собственик.

"Евроспорт" гарантира, че ще излъчва свободно на всеки от 50-те пазара, за които е валиден договорът. Телевизионната компания ще осигури покритието на повече от 700 милиона души.

На някои пазари е възможно да има сублицензиране, какъвто е случаят с България поради наличието на изискване в Закона за радио и телевизия като обществено значимо спортно събитие. Досега БНТ винаги е излъчвала олимпийските игри, а и законът ги задължава.

Новата сделка не обхваща руския пазар. Великобритания и Франция остават извън договора за игрите през 2018 в Пьонгчанг и 2020 г. в Токио, тъй като правата там вече са продадени на Би Би Си и "Франс Телевизион". В Англия Би Би Си излъчва олимпиадите от 1960 г.

Предишната сделка на МОК за 40 средни и по-малки пазари в Европа за 2014 и 2016 г. със "Спортфайв" беше за 342 милиона долара. "Евроспорт" беше дългогодишен партньор на МОК, но остана извън сделката за правата за игрите в Сочи и Рио де Жанейро.

"Това споразумение гарантира пълно покритие на олимпийските игри в Европа, включително и гаранция за безплатно разпространение на всички територии", заяви президентът на МОК Томас Бах.

"Дискавъри" гарантира минимум 200 часа показване на летните олимпийски игри и минимум 100 часа на зимните. Американската компания гарантира с това, че притежава поне по десет канала на всеки пазар като част от портфорлиото си.

Като част от споразумението "Евроспорт" сега ще има ангажименти по развитието на новия Олимпийски канал и ще получи достъп до телевизионния архив на МОК.

Това е поредната дългогодишна сделка на МОК. Миналата година беше подписан договор с NBC за правата за САЩ до 2032 г. за 7.75 милиарда долара. За Япония, Китай и Южна Корея договорите са до 2024 г.