След 17 дни, изпълнени с радости, разочарования, напрежение и огромен зрителски интерес, олимпийските игри в Лондон приключиха. Самолетите откарват делегациите по родните им места и британската столица постепенно започва да диша в нормалния си ритъм. Съответно спортните зали и терени от неделя вече са пусти. Ето какво ще се случва с олимпийските обекти оттук нататък.


- Центърът за водни спортове: Арената бе мястото, където Майкъл Фелпс приключи триумфално славната си кариера. След игрите капацитетът на трибуните ще бъде намален и струващият 269 млн. паунда център ще се стопанисва от "Гринуич Лежър Лимитид" - организация за социални занимания с благотворителна цел. Там ще се организират събития за лондонската община и училищата, но и ще продължават да се подготвят елитни спортисти във водните спортове, които досега бяха в националния спортен център "Кристъл Палас".

- Баскетболната зала: Над 1000 тона стомана и 20 000 кв. м рециклирана пластмаса бяха използвани за нейното построяване. Това бе и една от най-големите временни постройки, изграждани някога за олимпиади. Амбициозният план бе тази зала за 43 млн. лири да бъде демонтирана и по-късно използвана за игрите в Рио след 4 г., но идеята няма да се осъществи. Едва ли ще влезе в употреба и за игрите на Британската общност през 2014 г. в Глазгоу.

- Трасето за BMX: Повече от 14 000 куб. м пръст бяха нужни, за да се направи тази писта. След края на игрите временните трибуни ще бъдат демонтирани и трасето ще бъде преустроено, за да бъде част от велопарк "Лий Вали" - мултифункционален център за колоездене.

- Трасето за колоездене на шосе: Зрителите препълниха местата край пистата, за да видят успехите на британските колоездачи. Има дори хиляди желаещи да се сдобият с парчета от настилката. Мястото ще бъде приведено в предишния му вид, включително с "легналите полицаи".

- Залата за хандбал и петобой "Копър Бокс": Тя ще приеме тези спортове, както и голбал по време на параолимпийските игри. Съоръжението за 7000 зрители струваше на организаторите 43 млн. паунда. То ще остане единствената зала от новопостроените, която ще се запази и след състезанията. Ще се използва за различни видове спорт, фитнес и в нея ще играят мачовете си баскетболистите от "Лондон Лайънс".

- "Ексел Център" (бокс, фехтовка, джудо, таекуондо, тенис на маса, вдигане на тежести и борба): В него ще се организират различни изложения.

- Гребният канал "Итън Дорни": Ще продължи, както и преди олимпиадата, да се използва от училища, клубове и гребци.

- "Гринуич парк": Арената за конен спорт и планинско бягане ще бъде демонтирана.

- "Хадли Фарм": Трасето за планинско колоездене струваше 800 000 паунда, но сега тези 1800 декара ще бъдат предоставени за ползване на властите в Есекс.

- "Хорс Гардс": На временното съоръжение за плажен волейбол бяха изсипани 5000 тона пясък. Той ще бъде извозен, а трибуните - премахнати. На освободеното пространство ще бъдат изградени 36 нови тенис корта.

- "Лий Вали Уайт Уотър Сентър": Бе използван за слалома в бързи води и струваше 31 млн. паунда. Сега цялото водно пространство (10 000 кв. м.) ще приема състезания за всякакви водни спортове в световен мащаб. Включително и световното първенство по слалом в бързи води през 2015 г.

- Олимпийският парк: Тези 2.5 кв. км ще бъдат отворени отново през лятото на 2013 г. под името "Олимпийски парк кралица Елизабет II". Според струващия 3 млрд. паунда проект това пространство в Източен Лондон ще включва 8000 къщи, университет, търговски център, детски площадки и спортни игрища.

- Олимпийският стадион: Провалът на опитите да се намери постоянен наемател на струващия 486 млн. лири стадион е една от основните черни точки за организаторите на олимпиадата. Предишните опити завършиха във Върховния съд, където взаимни обвинения си отправиха футболните клубове "Тотнъм", "Уест Хем" и "Лейтън Ориент". Лекоатлетите могат да бъдат спокойни - лорд Себастиан Коу спази обещанието си при издигането на кандидатурата и пистата ще остане. Кметът на Лондон Борис Джонсън предлага стадионът да бъде публична собственост и да приеме световното първенство по лека атлетика през 2015 г. Междувременно се организира приемането на нови оферти за ползване на обекта, на който се състояха откриването и закриването на игрите. Най-вероятно "Уест Хем" все пак ще се пребори да играе там домакинските си мачове.

- "Ривърбaнк Арина": Терените за хокей на трева (19 млн. паунда), наричани "селото на смърфовете" заради своята синя настилка, ще бъдат с доста по-малки трибуни, за около 3000 души. Освен това ще бъдат преместени в Итън Манър, където ще станат база за международни състезания.

- Колодрумът: За изграждането му отидоха 93 млн. лири и на него тимът на Великобритания доминира за удоволствие на местната публика. Планирано е да бъде част от велопарк "Лий Вали", както и трасето за BMX.

- Залата за водна топка: Бе един от най-разпознаваемите олимпийски обекти със своя надуваем покрив. Построен е от рециклирани материали. За първи път на олимпиади е отделено място изцяло за водна топка. Залата ще бъде разглобена, като има вариант да бъде преместена на друго място. Дори основите ще бъдат демонтирани.

- "Кралските артилерийски казарми": Временните постройки на стойност 18 млн. паунда ще бъдат преместени на друго място.

- Кулата "Орбита": Модернистичното стоманено произведение на изкуството (19 млн. паунда), дело на скулптора Аниш Капоор, ще остане като постоянна туристическа атракция в бъдещия "Олимпийски парк кралица Елизабет II". Към момента се счита, че това е най-големият представител на британското улично изкуство. Финансирането в голямата си част бе осигурено от стоманения магнат Лакшми Митал.