Кливлънд Кавалиърс спечели финала в Източната конференция  в Националната баскетболна асоциация с категоричното 4:0 срещу Атланта Хоукс и си осигури участие в битката за шампионската титла.

В четвъртия мач от серията те разгромиха съперника си със 118:88 и не оставиха никакви съмнения за превъзходството си.

Атланта се представи отлично в редовния сезон, завърши на първо място на Изток и на второ в общото класиране, но  имаше доста повече проблеми в плейофите и нямаше реален отговор на Кливлънд в тази серия.

ЛеБрон Джеймс отива на финал за пети пореден път, като е първият играч от 60-те години на миналия век, който го прави. Джеймс се нареди и до Бил Ръсел и Боб Кузи като единствените, записали участие във финал и Мач на звездите в пет поредни сезона.

Кайри Ървинг се завърна в игра, макар и лекуващ още контузеното си коляно, и записа впечатляващи 22 минути. Шестима играчи на Кавс записаха двуцифрен актив от точки. Джеймс вкара 23 точки, плюс девет борби и седем асистенции за успеха, Джей Ар Смит добави 18 точки и 10 борби, а Тристан Томпсън -16 точки и 11 борби.

Джеф Тийг реализира 17 точки за Атланта, а Пол Милсап приключи със 16 плюс 10 борби. Ал Хорфорд обаче вкара един-единствен кош за целия мач, а Атланта отново загуби борбата под коша с огромна разлика.

Това е първи финал за Кавс от 2007-ма година насам, а тимът се е прицелил в първа титла в историята си, и първа за отбор от Кливлънд от 1964-та. Дейвид Блат става вторият треньор, класирал се за финал в дебютния си сезон в НБА.

Сега Кливлънд ще трябва да чака изхода от серията на Запад, където победителят в редовния сезон Голдън Стейт води с 3:1 на Хюстън и може да приключи серията тази  нощ.

Финалите стартират след седмица.