Председателят на националния здравен институт на САЩ Антъни Фаучи заяви, че американските спортисти трябва сами да вземат решение за участието сина Олимпийските игри в Рио де Жанейро през лятото на 2016 година. По думите му, неговото ведомство няма намерение да издава препоръки срещу пътуването до Бразилия във връзка с избухналата в страната епидемия от вируса зика.

Припомняме, че Националният олимпийски комитет на САЩ направи обръщение към американските спортисти, в което се казва, че те могат да се откажат от участие на Игрите, ако се опасяват за здравето си.

Организаторите на Олимпиадата обаче не скриха, че са притеснени от вируса зика. Игрите ще се проведат през август, когато започва зимата в Бразилия. От организационния комитет се надяват това да повлияе положително, тъй като ще намалее популацията на комарите.

"Работим заедно с местните власти, за да увеличим проверките, и имаме достатъчно средства, за да го направим", каза директорът на комитета Марио Андрада. Той добави, че ще се следват препоръките на СЗО.