Ясен и Дилян Попови ("OMV Рали Тим", "Мицубиши Лансър Ево 9") започнаха с технически проблем в бензиновите помпи на своя автомобил участието си в 14-ия кръг от световния рали шампионат "Телстра-Австралия".

В първото изпитание - супер специалния етап "Пърт Сити" (2 км), бензиновите помпи в колата се развалиха и това стана причината и в двете преминавания по трасето на хиподрума "Глостър" екипажът да се движи необичайно слабо, а във всеки един от 11-те завоя колата да прекъсва.  

"Напълно неочаквано, още в първите метри на отсечката, се появи проблем с електрическата система на колата - оплака се Ясен Попов -  Все едно не стига гориво и бензиновите ни помпи не работят, двигателят прекъсва и направо гасне на бавните завои. Много съм изненадан, защото на шейкдауна всичко беше наред и колата вървеше много добре. Смятах, че можем да сме по-напред в началото, но нямахме късмет. Съжалявам, че не успяхме да се представим добре в суперспециалните етапи на хиподрума "Глостър", защото атмосферата там е страхотна, има много публика и е изключително вълнуващо. Сега се надявам в сервизната зона механиците да отстранят проблемите, защото истинското състезание започва с петъчните отсечки."

В края на това изпитание Попови записаха общо време от 3:06.3 мин (1:32.9 и 1:33.4 мин).

В общото класиране на автомобилите от PCWRC след първия ден българите са на 12-о място, а от всички 46 екипажа, стартирали с автомобили от група N братята са на 28-а позиция. 

Екипажът на OMV Рали Тим - Ясен и Дилян Попови коригираха нелепа грешка на организаторите на рали Австралия.

Ден преди опознавателната обиколка на трасето в Зеления континент, двамата братя свалиха българското знаме парка на надпреварата, тъй като е било поставено по неправилен начин. Пред смаяните погледи на охраната Ясен и Дилян обърнали флага с белия цвят нагоре и отново го издигнали.