След като Роджър Федерер завоюва своята седма титла от турнира в Дубай, чудесна новина за швейцарския тенис дойде и от състезанието с награден фонд $250,000 в Акапулко, където на финала Тимеа Бачински не остави абсолютно никакви шансове на Каролин Гарсия, надигравайки я с 6:3, 6:0 за 66 минути игра.

Швейцарката, която на полуфиналите спря победния ход на Сесил Каратанчева, водеше с 4-3 в откриващата част, когато изцяло пое контрола върху случващото се на корта и сломи съперничката си със серия от осем поредни гейма. Завършекът на финала бе пълна противоположност на началото на кампанията ѝ в Акапулко, където в първи кръг Бачински изоставаше със сет и два пробива пасив във втория срещу Рикел Хогенкамп, както и с един в третия, но измъкна успеха с 2-6 6-2 6-3 и нататък не загуби нов сет по пътя си към трофея.

Днешният триумф напълно затвърди завръщането на швейцарката, която бе сочена като една от изгряващите звезди на тура след титлата в Люксембург през 2009 г. и достигането ѝ до №37 в ранглистата през 2010-а. В следващите три сезона обаче Бачински премина през серия от контузии, заради които се срина до №578 в класацията.

Швейцарката започна изминалия сезон под №237, но след силни изяви успя да приключи годината под №48, а благодарение на днешния си триумф ще подобри най-доброто си класиране до момента, изкачвайки се с шест позиции до №31.

"Може би съм като доброто вино - с времето ставам по-добра", пошегува се Тимеа на последвалата пресконференция. "През 2013-а почти бях спряла с тениса. Когато реших да играя отново на Ролан Гарос, започнах работа с напълно нов екип, както и с хората от швейцарската федерация. Пътят бе дълъг и продължава да бъде такъв."

"Не съм очаквала резултатите да дойдат моментално. Бях търпелива и знаех, че се нуждая от повече време. Много съм горда в момента. Знаейки през какво съм преминала се чувствам дори още по-горда", завърши Бачински.