Образувано е дознание за трагичния инцидент на рали "Стари столици", при който край Шумен загина 13-годишният Емил Миланези от София, съобщиха от областната дирекция на полицията.

Ще бъдат направени няколко експертизи, на базата на които ще се прецени дали да бъде повдигнато обвинение срещу автомобилния състезател Радослав Козлеков, който блъсна момчето с колата си на състезателния етап от с. Новосел до Шумен.

Трагичният инцидент стана около 11,10 ч. в неделя, когато при ляв завой пилотът не е успял да удържи автомобила си и се забива в мантинелата със скорост от 170 км в час. В този момент пред мантинелата се намирал 13-годишният Емил, който бил излязъл пред заграждението, за да прави снимки.

При удара момчето почива на място. Ще бъде направена автотехническа експертиза на състезателната кола, както и експертиза на цифровия апарат, с който е снимало момчето, съобщиха от полицията. Момчето е излязло изненадващо пред мантинелата, след като е започнал състезателният етап, заявиха от полицията. На мястото на инцидента няма добра видимост и според полицията пилотът не е могъл да реагира, дори да е забелязал детето.

"Черна" хроника
2006 година
На 1 юни автомобилен състезател убива човек и ранява други трима на пътя Славовица - Горно Вършило, Пазарджишко. Инцидентът става преди обяд, когато работници на "Пътно поддържане" - Пазарджик извършват ремонтни дейности на трасето, по което трябва да се проведе международното рали "Траянови врата". Четирима души, които работят на пътното платно, са пометени от спортна кола, управлявана от Игнат Цеков (на 30 години) от София. Пилотът сам решил да направи скоростни тестове на трасето, без да получи необходимото разрешение от организаторите на ралито и полицията. Александър Атанасов умира на място, другите трима са откарани в болница. 48- годишният Захари Метанов и 41- годишният Стоян Николов са приети в тежко състояние.

2005 година
На 18 март 18-годишният Добромир Красимиров загива, прегазен от кола на незаконно авторали. Нещастието се случва на самолетната писта в Долна Митрополия в 21,40 ч. "Алфа Ромео", шофирана от 32-годишния Миладин 3., помита младежа, който пресичал в тъмното според осведомени.

2002 година

На 1 септември пилотът Васил Николов, който участва в рали "Стари столици" в Шумен, блъска 16-годишния Цветомир Калоянов Стоянов и 21-годишния Николай Сергеев Трифонов. Първият е откаран в болница с охлузни рани, а Трифонов е с е със счупен пръст на левия крак. Инцидентът става около 8,25 часа на скоростен етап "Пивовара", където Николов (с Форд Ескорд) изпуска завоя и помита двете момчета на стълбите.

2000 година
Пилотът Радослав Козлеков излита от трасето на рали "Албена" във втория специален етап. Хора от публиката тръгват да му помагат, но пилотът зад него Сергей Успенски също изпуска завоя и помита двама зрители, а Козлеков се разминава на косъм със смъртта. Козлеков е автомобилист №1 на България за 1998 година и е двукратен победител в рали "Стари столици".