Националният ни отбор по волейбол е само на победа от класиране на Олимпиадата в Пекин. Днес момчетата на Мартин Стоев се поизмъчиха срещу домакините от Япония, но в крайна сметка въпреки загубения първи гейм, взеха и този мач - 3:1. Това бе осма победа за българите, като ни остава само в първия мач за неделя да надиграем и Аржентина, за да си гарантираме една от трите олимпийски визи.

Двубоят започна с изключително агресивни действия от страна на домакините, които поведоха с три точки още от самото начало. От своя страна, вероятно изморени от снощната тежка среща с Русия, момчетата на Мартин Стоев бяха твърде предвидими и атаката на Казийски и Владо Николов не бе особен проблем за японците. Първото техническо прекъсване дойде при 8:4 в полза на домакините.

Оттук насетне играта ни още повече излезе от ритъм и след серия от грешки изоставахме с невероятните 8 точки - 8:16. Все пак серия от добри сервиси на Владо Николов успя да затрудни азиатците и успяхме да сведем разликата до само точка - 19:20.

В крайна сметка обаче, вместо да се възползваме от психологическото си предимство, позволихме на домакините отново да дръпнат и да вземат този гейм с 25:20. Значително по-добра игра показахме през втората част, в която вече контролирахме събитията н полето. Макар да ни поведоха от началото с две точки, на първо техническо вече бяхме успяли да си върнем предимството - 8:7.

Оттук насетне успяхме да задържим аванса си и дори да го увеличим. На втората пауза водехме с 16:14, а при 20:18 успяхме да направим сериозна серия, завършена по перфектен начин от Боян Йорданов - ас и последвала блокада. Абсолютно същият сценарий се повтори и в третия гейм - поведохме - на първата пауза 8:5 в наша полза, задържахме същия аванс и на второ техническо - 16:13.

При 22:17 решихме, че сме взели гейма и позволихме серия на домакините - 22:20. В крайна сметка обаче накрая и блокадата ни заработи и взехме и тази част със същия резултат - 25:20. Точка за точка тръгна и четвъртият гейм, но още в самото му начало си пролича, че домакините няма да имат сили да играят петгеймов мач.

Блокадата ни вече работеше на пълни обороти, а Казийски грешеше значително по-рядко. Поведохме с три точки на първо техническо - 8:5, след него обаче Владо Николов показа, че е значително поизморен и след няколко атаки в аут, Япония изравни - 8:8.

Мартин Стоев реагира мигновено и включи в игра Боян Йорданов. Върнахме бързо аванса си и на второто прекъсване отново имахме три точки - 16:13. До края на гейма отново позволихме на домакините да стигнат само до 20-та точка - 25:20, с което спечелихме четвъртия гейм и с това и мача с 3:1 гейма.

Над всички в мача бе Матей Казийски, който завърши със 17 точки. С шест по-малко остана Владо Николов, а капитанът Пламен Константинов, който игра с травма, отбеляза 10.

България: Христо Цветанов, Андрей Жеков, Краси Гайдарски, Матей Казийски, Владо Николов, Пламен Константинов, либеро - Теодор Салпаров