През 2009 г. Роджър Федерер имайки предвид женския тенис каза: първа ракета в света не може да бъде чомек без титла от "Големия шлем". Йелена Янкович, в чиято градина беше хвърлен този камък, реагира бурно на думите на швейцареца, като го посъветва да не се бърка в чуждите работи.

Кой би могъл да си помисли, че пет години по-късно Федерер ке се окаже почти на мястото на Янкович. Въпреки че Федерер не спечели нито един турнир от шлема през годината и само на един от тях достигна до финала, той има нелоши шансове да завърши сезона на първо място в ранглистата. За последен път това се случи в мъжкия тенис праз 1982 г., когато първи без шлем стана Джон Макинрой. Единствено Джокович може да попречи на Федерер да се възкачи отново на трона. Впрочем сърбинът не играе на постоянно равнище, а Федерер, след победите в Шанхай и Базел, явно е в подем. Освен това на покрити кортове той традиционно е стабилен.

Какво е нужно на Федерер за № 1?

Засега начело е Федерер, който през сезона е заработил 9010 точки, а Федерер - 8520. И пред двамата има два турнира, но какви! Мастерсът в Париж, където могат да се спечелят 1000 точки и заключителният турнир в Лондон, победителят в който, ако не загуби нито един мач в груповата фаза, може да получи 1500 точки. Освен това на Роджър му предстои битката на финала за Купа Дейвис, където ще може не само за първи път в кариерата си да я спечели, но и да заработи още 225 точки.

Париж

И Роджър и Новак играят в Париж. Джокович стана баща само преди дни и е наппълно възможно мислите му да не са заети само с тенис. Федерер на свой ред проведе два турнира на максимум и може би ще иска запази сили за финала в Лондон.

Ако Федерер стане шампион в Париж, той може да изпревари Джокович, само ако Новак не стигне до финала.

Основният съперник на Джокович към финала е Мъри, с когото се среща на четвъртфинал. Схемата за Федерер изглежда напълно проходима, макар че Раонич и Бердих са способни да поднесат неприятна изненада. Да предположим, че и сърбинът, и швейцарецът стигнат полуфинал в Париж. Тогава те ще  заработят съответно 9370 и 8880 точки.

Финалния турнир

Припомняме, че на финалния турнир за всеки спечелен мач в груповата фаза се дават по 200 точки, плюс 400 за достигане до финал и още 500 за победа. Федерер и Джокович ще бъдат в различни групи, така че те могат да се срещнат помежду си най-рано на полуфинал.

Ако Новак загуби и трите си мача в групата, на Федерер са му необходими или три победи в групата или участие на финала. Ако Джокович спечели един мач, на швейцареца ще му е нужен финал.

Много по-вероятен е друг сценарий, когато и двамата ще достигнат до полуфинал. Ако срещата между двамата е на полуфинал, това ще означава, че някой от тях е останал втори в групата си.Да предположим, че Роджър е първи с три победи. Тогава ще получи 600 точки. Новак с две победи ще има 400. Победителят в полуфинала ще оглави ранглистата. Ако Федерер е втори, а Джокович първи, тогава само титлата може да даде на швейцареца първото място.

Ако Новак и Роджър играят на финала, тогава съдбата на първото място в ранглистата ще се реши в този мач, при това, ако Федерер спечели, той ще изпревари Джокович само с 10 точки.

Купа Дейвис

Обикновено финалът за Купа Дейвис няма никакво значение за ранглистата. Но през този сезон, когато разликата между първия втория е толкова малка, даже тези скромни точки могат да се окажат решаващи за определяне на лидера.

Швейцарците играят финал във Франция. Федере може да вземе 225 точки - по 75 за двата спечелени мача плюс възможен бонус от 75 точки за Купата.

Така в края на сезона Федерер може да убие с един куршум два заека - да стане №1 в световната ранглиста и за първи път в кариерата си да спечели Купа Дейвис. Няма съмнение, че швейцарецът ще направи всичко възможно да го постигне.