Националният селекционер на България-Ивайло Петев наблюдава под лупа представянето на редица родни тимове в Анталия. Кмета даде пространно интервю за колегите ни от „Спортал", в което направи кратък анализ на годината, през която бе начело на „трикольорите". Специалистът коментира изваждането на Литекс, както и за плануваното подмладяване на националния ни отбор.

"За мен беше важно да дойда тук в Анталия, тъй като играят много млади футболисти в тези контроли и тук е момента да кажа, че има три-четири момчета, които ми направиха впечатление, но няма да споменавам имена и отбори. Те са много млади още, но забелязвам един потенциал, който е добър както за клубовете, така и за националния ни отбор. Дай боже, тези момчета да получават повече шансове в отборите си и един ден да стигнат до националния отбор".

"От пет години насам, поради ясни причини за всички, отборите ни вървят надолу, но с общи усилия трябва да се върнем, където сме били на клубно ниво. Когато имаме силен клубен футбол, тогава ще имаме и силен национален отбор."

"Ние ще селектираме намиращите се в най-добра форма играчи за мачовете с Македония и Португалия, за да се представим максимално добре. Съгласен съм, че винаги трябва да се викат всички най-добри в дадения момент в националния тим. Ще дадем шанс на играчи, които са играли по-малко до момента. Няма как от една квалификация или една контролна среща да сменим всички. Това се случва постепенно и поетапно, но за мен не е проблем да взема едно 17 или 18-годишно момче. Сигурен съм, обаче, че това може да се отрази на психиката му. Националният отбор е различен от клубния отбор. Ще следя много внимателно тези млади момчета. Затова е важно да играят и да се утвърдят първо в клубовете си. Националният отбор е отворена врата за всеки и с удоволствие бих ги повикал.

"Относно затварянето на вратата, аз не съм затворил вратата за никой, но може би някой си я затворил сам", допълни Петев.

Подмладяването ще стане поетапно, но повече млади започват да играят. Имаме изключително голям проблем с това, че основни играчи не играят в клубовете си. Не обичам да се връщам назад, но в злополучния мач с Норвегия до голяма степен именно това беше най-големият ни недостатък, че в този момент малко от момчетата играеха редовно в клубовете си. Тогава реших, че тези момчета могат да изнесат товара на тази среща и затова заложих на тях."

"Нямам притеснение, че Литекс няма да играе в "А" група, но имам една голяма загриженост от това, което се случва с тях. Следя по медиите силното им представяне в Испания, тъй като нямаше как да ги гледам. Добре познавам този отбор и техните футболисти."