Скандалът с уговорени мачове, който разтърси италианския клубен футбол през 2006-та година, продължава да е актуална тема на Апенините. Според последните разкрития тимът на Интер, който излезе сух от Калчополи, също е бил замесен и е трябвало да бъде наказан заедно с Ювентус и Милан.

Припомняме, че най-тежка бе санкцията за „старата госпожа". Торинци бяха извадени от елита, а освен това им бяха отнети титлите за 2005-та и 2006-та. Първата титла така и не бе присъдена на никого, а до втората по служебен път се добра...Интер.

Освен служебен шампион, „нерадзурите" се възползваха и от друга „клауза" с отпадането на Ювентус, привличайки за жълти стотинки две от големите звезди на Юве по онова време - Златан Ибрахимович и Патрик Виейра.

Според последните разкрития обаче от Интер също са имали пръст в скандала. Споменава се и името на вече покойния шеф в клуба Джачинто Факети, който се спомина месеци след скандала „Калчополи". Самият Факети е провеждал разговори със съдии, като подобно на Лучано Моджи (спортен директор на Ювентус по онова време), също е оказвал натиск.

„Това е абсолютно недопустимо и по никакъв начин не отговаря на истината", коментира благодетелят на Интер Масимо Морати. „Всичко, които познаваха Факети знаят, че той никога ням ада участва в подобни неща. Недопустимо е. Срещу нашият клуб се води много сериозна атака, масивна атака. Феновете на Интер обаче могат да бъдат спокойни. Няма ние да плащаме за грешките на другите", каза още Морати.

В същото време бившият президент на Ювентус Джовани Коболи Джили заяви, че „бианконерите" трябва незабавно да си получат титлата от 2006-та година.

„На всички стана ясно, че Интер е големият печеливш от Калчополи. Те уж бяха чисти, ама явно не са. Съжалявам само, че сегашните доклади не бяха разкрити през 2006-та година. Ювентус не само, че бе изваден от елита, но и клубът бе принуден да се раздели с почти всички от големите си звезди. Парите не са най-важното нещо, но в случая говорим за икономически загуби в размер на над 100 милиона евро", сподели Коболи Джили.

„Нещо повече - по реномето на клуба беше нанесен много тежък удар. Ювентус вече няколко години не може да се възстанови от Калчополи. Трябва да има възмездие. Скудетото от 2006-та година трябва да бъде върнато на Юве", каза още бившият президент на „бианконерите".

Припомняме, че останалите замесени тимове в скандала с манипулирането на рефери бяха Милан, Лацио, Фиорентина и Реджина. Четирите тима започнаха сезон 2006-07 с точков дефицит.