Националната баскетболна лига на България е пред тотален разпад, пише „Тема Спорт”. Ситуацията в родния елит е толкова сложна и тежка, че не е ясно дали клубовете ще могат да завършат изобщо първенството. Ако се спазват правилата на лигата, които самите отбори гласуваха в началото на сезона, то това със сигурност няма да е по силите на Левски и Черноморец, а тяхната съдба е много сходна и с тази на Берое, Спартак Плевен и дори на Черно море....

След изтичане на срока за погасяване на задълженията за съдийски такси се оказа, че акулите по никакъв начин не са направили и най-малкото усилие да платят дължимото от тях. Това означава, че бургазлии са пред прага на служебна загуба от Рилски спортист още тази събота. Те се отказаха и от турнира за Купата на България, което затвърждава и тежката ситуация, в която се намират. Шампионите от Левски пък пуснаха писмо парите да бъдат взети от депозита, но не е ясно дали то ще бъде уважено.

В същото време болшинството от клубовете дължат суми и за глобите, с които са санкционирани от началото на сезона. Освен това предстоят нови такива заради неизправности на таблата на залите. Наказания, които трябва отново да се отбележи, че самите клубове приеха през септември! Оказва се също така, че моряците не са си платили картотеката от 5 хиляди лева на новия треньор Драган Баич.

Всичко това показва, че клубовете не спазват собствените си правила в лигата. Едни, защото не искат, а други - защото не могат. Очаква се в най-скоро време да се свика спешно събрание между НБЛ и федерацията, за да се вземе решение дали този вид на първенството не е излишен и да се върне старата А група.