Златан Ванев, който до скоро бе помощник-треньор в националния тим по вдигане на тежести, обяви за „Топспорот", че лични дела са го накарали да се отдели от представителния тим. „Имах ангажименти и лични, семейни дела, които не ми позволяват да бъда постоянно в лагера на националния отбор.

По собствено желание се оттеглих и се разбрах за това мое решение с президента на федерацията Антон Коджабашев и старши треньора Пламен Аспарухов, коментира Ванев. - След европейското трябваше да оправя няколко фамилни неща, които изискваха време и нямаше как бъда по това време и в лагера на националния".

Както е известно, Златан стана помощник-треньор на Пламен Аспарухов в края на 2007 година, след като реши да прекрати състезателната си кариера. Ванев изпълнява и функцията на старши треньор на клуба по вдигане на тежести Левски-Енев. Неговото последно състезание бе първенството в Асеновград на 29 октомври.

Златан Ванев е трикратен световен шампион в три различни категории - до 70 кг от Чангмай'1997, до 77 кг от Лахти'1998 и до 85 кг от Варшава'2002, както и многократен световен рекордьор. Освен това има и четири европейски титли, последната в Лутраки'2003. В кариерата си Ванев е спечелил общо 31 медала от световни и европейски първенства (включително и отличията в отделните движения).