Манчестър Юнайтед поднесе уникално коледно шоу на своите привърженици и спечели с 4:3 домакинския си двубой срещу Нюкасъл. „Червените дяволи" на три пъти изоставаха в резултата, но стигнаха до пълен обрат и взеха трите точки след попадения на Еванс, Евра, Ван Перси и Ернандес.

Заключително и решаващо попадение за пореден път падна в добавеното време, а още по-добра новина за Юнайтед е издънката на Манчестър Сити срещу Съндърланд, която означава преднина от 7 точки на върха в класирането за „червените дяволи".

Двубоят на „Олд Трафорд" започна по абсолютно нормален за този сезон начин - с гол на гостуващия тим. Още в 4-ата минута при наглед не толкова опасна атака, Демба Ба стреля към Де Хея, който успя да избие кълбото, но то попадна право в краката на Джеймс Пърч, който го засече в мрежата за 0:1.

Вина за попадението носи цялата отбрана на Юнайтед, но най-вече Рио Фърдинанд, който изобщо не следеше къде се намира Пърч в течение на атаката. В нейното начало пък имаше и неприятна грешка на Майкъл Карик, който подари топката на съперника и му позволи да организира бърза контраатака.

Това бе 11-тия случай през този сезон, в който Юнайтед първи допуска гол във вратата си. „Червените дяволи" обаче са стигнали до обрат в 7 от предишните 10 случая, когато тръгват с гол пасив.

Под страхотния дъжд в Манчестър, домакините се опитаха да върнат попадението веднага, но им липсваше стабилност и прецизност в разиграванията.  Все пак те постепенно натиснаха стабилно и в 25-ата минута успяха да изравнят.

Ван Перси центрира в наказателното поле, където първи с топката успя да играе Ернандес, но шутът му бе блокиран. Топката обаче се озова в Джони Еванс, който успя да я прати в мрежата за 1:1.

Само три минути по-късно обаче, от герой Еванс се превърна в грешник. При изключително спорна ситуация, северно ирландецът си вкара автогол, който първо бе признат от Майк Дийн, но в последствие голът за малко бе отменен заради вдигнат флаг за засада на Папис Сисе. След като двамата рефери се посъветваха един с друг, Дийн посочи към центъра и узакони водачеството на Нюкасъл - 1:2 в 28-ата минута.

Според правилника на Висшата лига, Папис Сисе се намираше в неактивна позиция, макар с присъствието си в малкия пеналт определено да повлия на позиция и на вратаря Давид Де Хея. На почивката пък сър Алекс Фъргюсън нападна остро реферите, тъй като претендираше за нарушение на Сисе срещу Еванс.

Най-интересната ситуация до края на двубоя пък бе греда в полза на Нюкасъл. В 39-ата минута след пряк свободен удар гостите можеха да вкарат трети гол пред погледа на замръзналия Де Хея, но за негова радост горният стълб му помогна.

Сравнително равностойно протекоха първите минути и на втората част, преди Юнайтед постепенно отново да затегне обръча пред Тим Крул. Точно както и преди първия гол, гостите се изтеглиха прекалено дълбоко в своята половина и много бързо бяха наказани.

Своя четвърти гол през сезона отбеляза бранителят Патрис Евра в 58-ата минута. В най-резултатния си сезон в Манчестър, французинът вкара за първи път с крак. Той пое топката около границата на наказателното поле и вместо да пусне към фланга, избра да стреля и с плътен шут наказа Крул за 2:2.

За трети път обаче Нюкасъл излезе напред в резултата в 68-ата минута. Сериозна грешка в отбраната позволи на бившия играч на „червените дяволи" Габриел Обертан да намери непокрит нахлуващия в наказателното поле Папис Сисе, който не сгреши и разстреля Де Хея за 2:3 в момент, когато Юнайтед отново изглеждаше спокоен, че има достатъчно време да отбележи гол и да спечели мача.

Шести гол в мача падна много бързо и той също за трети пореден път бе изравнителен - Робин Ван Перси - 3:3 в 70-ата минута. Холандецът пое топката около точка на дузпата, стреля веднъж, но с уникален рефлекс Крул спаси. Кълбото обаче отново попадна в бившия играч на Арсенал, който този път не сгреши.

Юнайтед се хвърли да гони трите точки усилено, но първо Валенсия и Ернандес не бяха достатъчно прецизни, а в 78-ата минута домакините имаха много сериозни претенции за игра с ръка на Колочини, но Майк Дийн си замълча.

Два изключителни пропуска пред вратата на Крул видяха зрителите на „Олд Трафорд"  само в рамките на минута. Първо Ван Перси бе изведен от Карик зад отбраната и успя да прокара кълбото покрай стража на Нюкасъл, но той изгледа как топката излиза на сантиметри в аут. Секунди по-късно Ернанес стреля с глава от няколко метра, но топката отново не пожела да влезе като по чудо в мрежата.

В 86-ата минута Гигс се измъкна зад отбраната, но се забави и не успя да стреля, след което запази топката и центрира към Ернандес. Мексинецът игра с глава, но Тим Крул бе на мястото си и направи ново решително спасяване. Три минути по-късно и Ван Перси нов пропуск пред холандския страж на „свраките".

Около 80 000 на „Олд Трафорд" дочакаха своя миг, който не за първи път през последните над 20 години дойде в добавеното време на срещата. Отлично центриране на Карик по диагонал намери на ръба на засада Ернандес, който изпревари Крул за топката и я плъзна покрай него в мрежата - 4:3 за Юнайтед!

Така Юнайтед събра 46 точки и води със 7 пред втория Манчестър Сити, който пък е само на 1 пред Челси. Нюкасъл остава 15-ти с 20 точки след 19 кръга.

МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД - НЮКАСЪЛ 4:30:1 Пърч 4'

1:1 - Еванс (25')
1:2 - Еванс (28' авт.г)
2:2 - Евра (58')
2:3 - Сисе (68')
3:3 - Ван Перси (71')
4:3 - Ернандес (90')

МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД: Де Хеа, Фърдинанд, Евра, Евънс, Смолинг, Карик, Валенсия, Гигс, Скоулс (69' - Клевърли), Ван Перси, Ернандес (92' - Флетчър)

НЮКАСЪЛ: Крул, Симпсън, Уилямсън, Колочини, Сантон, Анита, Пърч, Бигиримана (65' - Обертан), Ба (72' - Шола Амеоби), Сисе (80' - Сами Амеоби), Марво