Барселона и Бенфика завършиха наравно 0:0 в последен мач от група G на Шампионската лига. По този начин каталунците „прекараха" лисабонските „орли" и на практика ги изхвърлиха от турнира. На осминафиналите обаче продължава Селтик. Отборът на католиците в Глазгоу победи Спартак Москва с 2:1 и по този начин събра с две точки повече от португалците. Бе неоспорим лидер в групата още преди тези мачове.

Двубоят на „Камп Ноу" едва ли ще се запомни с нещо, освен с несъстоялото се изравняване на рекорда на Герд Мюлер от страна на Лео Меси. Аржентинецът бе само на попадение от постижението на германеца по брой голове в една календарна година. Меси влезе като резерва в  58-ата минута само около 20 по-късно напусна терена контузен и остави тима си човек по-малко в последните минути.

Иначе треньорът на Барса Тито Виланова заложи на експериментален състав, който, очаквано, не успя да сътвори нещо особено като игра.

Гостите от Бенфика бяха далеч по-мотивирани, но пък на португалците сякаш не им стигна класа. Най-големият шанс за „орлите" дойде още в 12-ата минута.Ола Джон изведе по перфектен начин Родриго сам срещу Пинто.  Вместо да подадена останалия сам срещу празната врата свой съотборник обаче, Родриго предпочете да стреля, но за негов ужас - в аут.

Втората част бе още по-бледа,като нещата се пораздвижиха с влизането в игра на Лео Меси. Аржентинецът имаше добър шанс за гол в 85-ата минута, но на два пъти не успя да преодолее вратаря Артур. За капак, звезда на Барса се и контузи и бе изнесен от терена на носилка.

В заключителните минути Бенфика натисна и в 96-ата минута Макси Перейра можеше да хвърли в екстаз половин Португалия, но и той пропусна от изгодно положение.

От ремито между Барса и Бенфика се възползва Селтик. Шотландците биха Спартак Москва с 2:1 и по този начин си осигуриха второто място в групата. Гари Хупър изведе „детелините" напред в 21-ата минута. Руснаците обаче не мислеха да се предават лесно и изравниха бразилеца Ари в 39-ата мин. Кариоката прехвърли красиво вратаря на шотландците Форстър.

„Паркхед" обаче избухна в 82-ата мин, когато Крис Комънс реализира отсъдена  дузпа за 2:1,което прати Селтик в следващата фаза. В Лига Европа пък ще играе Бенфика.

БАРСЕЛОНА: Пинто, Планас, Адриано, Пуйол, Монтоя, Роберто, Сонг, Алкантара, Рафиня, Тейо, Виля

БЕНФИКА: Артур, Перейра, Луизао, Гарай, Мелгарехо, Нолито, Матич, Гомеш, Морено, Джон, Лима