Начинът, по който Валентино Роси възроди през изминалия сезон 2014 кариерата си, е изумителен, заяви Марк Маркес.

Звездата на Хонда обясни, че постижението на италианската легенда на мотоциклетния спорт е невероятно и се съмнява, че той би могъл да се справи с нещо подобно. Роси завърши втори в MotoGP шампионата, като спечели две състезания през годината, която бе най-успешна за него от шампионския му сезон 2009.

"Наистина е невероятно. Едно е, че е на 35 години, но за мен по-важното е, че Валентино се справи след две трудни години в Дукати, връщане в Ямаха и не толкова добър първи сезон там. Но този сезон той демонстрира колко силен пилот е. При три-четири години без добри резултати, е трудно да се завърнеш. А той го стори наистина силно. В Малайзия на 35-градусова жега, Валентино ме притиска до последните три обиколки. Уважавам го страшно много, винаги съм го казвал. Иска ми се да съм като него в бъдеще, но определено ще е трудно", обясни Маркес, който спечели втора световна титла през 2014 г.

Съотборникът на Роси в Ямаха Хорхе Лоренсо също бе впечатлен от представянето на италианеца - от справянето му с трудностите и особено от битката помежду им като съекипници.

"Много е трудно да вярваш в себе си, когато знаеш, че имаш силен съотборник, сложно е да продължиш да се опитваш да го победиш. Някои пилоти в миналото отиваха от зле на по-зле, когато съекипникът им бе по-бърз. При Валентино се получи обратното. Той ставаше все по-добър и по-добър, а на мен ми бе все по-трудно да го побеждавам. Ще ми се да не беше толкова силен - пошегува се Хорхе. - Но след три не особено силни сезона, особено двата в Дукати, той се върна и бе изключително силен, подобри карането си, работеше повече - и по физическата си подготовка, и в пита, трудеше се в продължение на много часове по мотора и по настройките".