Баскетболистите на Маями спечелиха трета поредна победа във финала на НБА и поведоха в серията с 3-2. Този път Хийт се наложи изключително драматично над гостите от Далас със 101:100 точки след продължение.


Над всички беше гардът Дуейн Уейд, който наниза 43 точки. Негов изстрел изравни резултата секунди преди края на редовното време. Решителни обаче бяха двата фаула, които реализира 1,9 секунди преди края на продължението. С тях Уейд записа 21 точки от линията и подобри абсолютния рекорд за най-много вкарани наказателни удари в мач. Той беше на Боб Петит от Сейнт Луис, който през 1958 г. отбеляза 19 фаула срещу Бостън. Няколко секунди преди това Маверикс се виждаха победители след успешната стрелба с отскок на Дирк Новицки, която доведе до 100:99 за тексаския тим.


Шакил О'Нийл добави 18 точки и 12 борби под кошовете за "горещите" от Флорида.
Пойнт гардът на Далас Джейсън Тери бе най-резултатен за гостите с 35 точки. Джош Хауърд се отличи с 25, а Новицки завърши с 20 точки.


След края на срещата в играчите на Маверикс не скриха разочарованието и яда си. Новицки, който навърши 28-години в деня на мача, запокити топката в трибуните, а след това ритна табло край игрището.


Шестата среща е в Далас на 20 юни през нощта.