Националният ни отбор по волейбол загуби с 2-3 (20:25, 25:23, 25:14, 22:25, 13:15) от домакина на Световната лига - Полша, в първия мач за двата отбора на турнира. Утре "лъвовете" ще играят с Аржентина и при победа ще имаме голям шанс да се класираме за следващата фаза. Въпреки че загубихме тази вечер, момчетата на Радо Стойчев демонстрираха на моменти характер. При малко повече късмет ние можехме да бъде на мястото на съперника.

Двубоят започна с точка за домакините. При 3:2 играта беше временно спряна заради объркване в нашия състав. Първото техническо прекъсване дойде при 8:5 в полза на Полша. След подновяването съдиите удариха на два пъти рамо на съперника и разликата набъбна до 12:7. Все пак успяхме да я намалим до две точки, но второто техническо прекъсване беше за противника при 16:12.

След две поредни точки за поляците - при 18:13, Радо Стойчев използва първия си таймаут. Веднага след това обаче разликата достигна до шест точки. При 15:21 Стойчев поиска ново прекъсване, което ни спомогна да запишем две поредни точки за 17:21. Грешка от начален удар на Тодор Алексиев при 19:22 на практика подари гейма на Полша. В крайна сметка те го затвориха при 25:20.

Втората част стартира с две поредни точки в наша полза. Поляците успяха да изравнят, а само с една в повече родните национали се оттеглиха на почивка при първото техническо прекъсване - 8:7. При втората почивка обаче изоставахме с две точки 14:16. Разликата се запази и след това, но успяхме да изравним и при 18:18 последва прекъсване за домакините.

До края на частта резултатът вървеше точка за точка. Страхотно спасяване на нашето либеро Владислав Иванов и след това успешна блокада ни позволиха да поведем с 24:23, а след това и да изравним геймовете на 1-1 след 25:23 в този.

Силно начало беляза третата част. В нея нашите просто бяха бесни и при 8:3 в полза на България дойде първото техническо прекъсване. След това разликата достигна до шест точки при 11:6, а сирената за втората техническа пауза прозвуча при 16:10.

Националите се разиграха, което обезвери поляците. С няколко съдийски спорни отсъждания в наша полза резултатът набъбна до 22:12, като след това с точка на Цветан Соколов затворихме частта при 25:14 и поведохме с 2-1 гейма.

В четвъртия гейм двата тима се "захапаха" здраво. Успахме да поведем с 5:4, но поляците ни обърнаха до 8:5 за първото техническо прекъсване. До втората пауза нямаше и помен от представянето ни в предишния гейм, показателно за което беше и резултатът в този момент 9:16.

До края на частта домакините контролираха до известна степен събитията и дори разликата стана 10 точки. Преднината им беше трудна за стопяване, но успяхме да я намалим само до две точки. При 22:24 селекционерът на Полша използва своите 30 секунди за таймаут. За съжаление обаче Методи Ананиев сбърка на сервиса, което означаваше равенство 2-2 след 22:25.

Началото на тайбрека не започна с шанс за нашия отбор. Поляците демонстрираха постоянство в играта си. При 11:4 обаче един от най-добрите им състезатели Бартман напусна контузен. Това по някакъв начин се отрази в представянето на съперника и изравнихме - 12:12. Грешка от сервис на Андрей Жеков обаче позволи на Полша да поведе с една точка. След това и Матей Казийски не успя да намери очертанията на полето. В крайна сметка загубихме с 13:15.

Успехът означаваше второ място в класирането за домакините с две точки след изиграването на първите мачове. Нашите имат една точка и са трети. Утре играем с едноличния лидер Аржентина. При победа почти сигурно ще играем в следващата фаза. Италия е последна с нулев актив.

Най-резултатен за България беше Цветан Соколов с 24 точки. Матей Казийски добави 15. За домакините Бартош Курек наниза 24 т. Бартман приключи с 18, а Новаковски с 16 точки.