Бургаският футболен клуб Нафтекс спечели на втора инстанция дело в Арбитражния съд по спорта (КАС) срещу бившия си чешки футболист Томаш Мица и срещу швейцарския клуб Вил 1900.

КАС постанови Мица и клуба Вил да платят финансова компенсация за прекратяването на договора на чеха с бургаския клуб, както и че той е изправен пред четиримесечно спиране на правата по същата причина.

Мица, който е имал действащ договор с Нафтекс, е нарушил трансферния правилник на ФИФА и в същото време е сключил нов такъв с швейцарския отбор без да е разтрогнал този с българския.

Томаш Мица трябва да плати компенсация на Нафтекс в размер на 90 хиляди лева, както и суми по делото в КАС. Мица напусна Нафтекс с мотива, че Нафтекс не му е плащал заплати за определен период от време, но след делата във ФИФА и КАС се оказа, че той не е имал права да напусне и да подпише нов професионален договор с клуба от швейцарската втора лига.

Мица игра за Нафтекс в продължение на година и половина от 2004-а до края на календарната 2005 година. В този период той има 38 мача и 2 гола за Нафтекс, а в момента е футболист на швейцарския втородивизионен Ла Шьо дьо Фон.

Първото дело на Нафтекс срещу Мица в Арбитражния съд по спорта беше през май тази година и отново беше спечелено от бургазлии. Тогава чешкото крило обжалва и се стигна до втората инстанция.